Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dolenjski ljubitelji narave bi zaščitili Temenico

Dnevnik: Reka Temenica je ena najbolj značilnih ponikalnic v Sloveniji. Vendar, kot je prepričan direktor Dolenjskega ekološkega zavoda (DEZ) Jože Povšič, se njenega pomena vse premalo zavedamo, je ne poznamo in zato do nje tudi nimamo primernega odnosa. Zato si skupaj s somišljeniki prizadeva, da bi Temenico in njeno porečje zaščitili kot naravni spomenik oziroma krajinski park.

Toda, pravi Povšič, v prvi vrsti mora korak naprej narediti vseh pet občin, skozi katere teče Temenica, in sprejeti odloke o njeni zaščiti. Da bi ozavestili, informirali in izobrazili širšo javnost, v DEZ s finančno podporo nekaterih občin in sponzorjev pripravljajo tudi 40-minutni izobraževalni film, namenjen šolam, društvom in drugim zainteresiranim skupinam.

"Vsaj ustno so nam podporo že izkazale občine Novo mesto, Trebnje in Mirna Peč. Sicer pa na občinskih svetih pričakujem manjše težave, kajti razglasitev naravnega parka pomeni omejitve lastnikom zemljišč, industriji in drugim pri posegih v prostor," dodaja Povšič, ki se namerava za finančna sredstva potegovati tudi na jesenskem razpisu norveškega ekološkega sklada. Projekt - poleg filma bi izdelali tudi zloženke in plakate - ocenjuje na od 60.000 do 70.000 evrov.

Temenica na svoji poti od izvira pod vasjo Javorje v občini Šmartno pri Litiji do izliva v Krko pri Prečni v novomeški občini dvakrat ponikne. Med drugim nudi dom človeški ribici in vodomcu. Toda intenzivno kmetijstvo ob reki, industrija, fekalne odplake in odpadki so že začeli ogrožati življenje v reki in ob njej, tako je že večkrat prišlo do pogina rib, dodaja Povšič.

14.06.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti