Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po slovenskih obhodnih planinskih poteh

Večer - Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Po vzoru planinske transverzale je urejenih na desetine planinskih, gozdnih učnih, kulturnih, turističnih in drugih tematskih poti pri nas in tudi v ostalih evropskih državah. Planinske obhodnice in pohodi, nova knjiga za planince

Prva vezna planinska pot v Evropi, od od Maribora do Kopra, je Slovenska planinska transverzala; nastala je pred 55 leti in takoj privabila številne ljubitelje gora. Drugi alpski narodi so se ob rojstvu nove planinske ponudbe mariborskega planinca Ivana Šumljaka najprej samo nasmihali. Vendar je preteklo samo nekaj let, ko so nas začeli posnemati; urejenih je na desetine planinskih, gozdnih učnih, kulturnih, turističnih in drugih tematskih poti tako pri nas kot tudi v ostalih evropskih državah. Največ transverzal je nastalo v osemdesetih letih, danes jih imenujemo planinske obhodnice, ki jih povzema tudi zakon o planinskih poteh.

"Obhodnice pa niso le nastajale, so tudi izginjale, nekatere so celo popolnoma zamrle," pravi Niko Guid, predsednik Odbora za planinske obhodnice in akcije, kjer sodelujejo še Tone Tomše, načelnik Komisije za planinske poti in člani: Viktorija Dabič, Borut Vukovič, Tomislav Grgič, Aleksander Oblak, Antun Mlinarević, Vida Ofak, Arnold Pavlič in Marko Rems. Cilj komisije je predstaviti možne poti po celotnem ozemlju naše države in s tem zmanjšati gnečo na določenih območjih in vrhovih. S hojo po sredogorju in nižjih gričih podaljšujemo planinsko sezono praktično na celo leto.

Obhodnice so odprte za javnost, imajo dnevnike, opremljene so z žigi in za prehojeno pot prejmejo posebno priznanje. Nekateri skrbniki poti od pohodnikov zahtevajo večkratni obisk obhodnic za podelitev priznanja ali postavijo kakšen drugi pogoj. Niko Guid: "Takim obhodnicam pravimo trajne akcije na posamezni poti, spet drugi skrbniki postavijo časovni termin, do katerega je potrebno obiskati obhodnice oziroma končati akcije, ki jih imenujemo časovno omejene akcije oziroma jubilejne akcije. Kdor hodi po obhodnicah ali se udeležuje trajnih in časovno omejenih akcij, to lahko počne kadarkoli in s praviloma poljubnim vrstnim redom obhoda. Pri obhodnicah in trajnih akcijah je čas za dokončanje neomejen, pri časovno omejenih akcijah pa je priporočljiva spodnja meja trajanja akcije eno leto."

Nova knjiga: Planinske obhodnice in pohodi

"V tem delu so opisane samo take obhodnice, ki so odprte za javnost, imajo dnevnike, so opremljene z žigi in pri katerih skrbnik podeli posebno priznanje kot spomin na opravljeno je pot," je osnovni namen knjige predstavil avtor Niko Guid. "Zadnja leta opažamo vedno več pohodniških akcij, tako da ima že skoraj vsako planinsko, turistično ali športno-rekreativno društvo svoj pohod. Seznam pohodov je še daljši od seznama obhodnic, trajnih in časovno omejenih akcij, zato so predstavljeni samo pohodi, kjer udeleženec prejme posebno priznanje oziroma spominček."

Knjiga predstavlja v prvi vrsti opredelitev in pregled obhodnic, akcij in pohodov v Sloveniji. To ni vodnik v klasičnem smislu, saj v njej manjkajo podrobni opisi poti obhodnic, akcij in pohodov. Knjiga je namenjena predvsem planincem, ljubiteljem narave in pohodništva, vodnikom PZS kot vir idej za izlete ter skrbnikom obhodnic in pohodov zaradi zbranih priporočil. Obhodnice, trajne in časovno omejene akcije so razvrščene po starosti delovanja in so predstavljene samo z najosnovnejšimi podatki, kot so datum odprtja, naziv in naslov skrbnika, območje umeščenosti oziroma jedrnat opis trase, komu ali kateremu dogodku je posvečena, vrsta poti, dolžina v kilometrih, čas obhoda v urah ali dneh, število kontrolnih točk, označbe na poti, vrsta priznanj, način pridobitve priznanj, oblika dnevnika, ali obstaja vodnik in kje je možno kupiti dnevnik in vodnik. Pri časovno omejenih akcijah je naveden tudi predvideni datum ukinitve. Pohodi so urejeni po mesecih izvedbe in so predstavljeni s podobnimi podatki kot obhodnice in akcije. Pri pohodih je dodan še čas izvedbe in organiziranost prevoza. Obhodnice, trajne in časovno omejene akcije razdeli v skupine, za katere skrbijo planinska društva, in v skupine, ki so pod skrbništvom društev izven PZS. Podobno velja za pohode. Pri vsaki obhodnici in akciji so citirane vse objave v Planinskem vestniku, preko katerih je mogoče priti do podrobnejših informacij.

V knjigi so zbrani podatki o 73 obstoječih planinskih obhodnicah, eni obhodnici SPD v Italiji, 15 obhodnicah zunaj PZS, 6 planinskih trajnih akcijah in o 11 planinskih časovno omejenih akcijah. Opiše še 20 ukinjenih obhodnic, trajnih in časovno omejenih akcij. Predstavi tudi 232 obstoječih pohodov, ki ustrezajo postavljenim kriterijem. Omeni še 13 ukinjenih pohodov, ki so trajali vsaj deset let. Delu dajejo posebno vrednost v naravnem merilu posnete značke (broške ali medalje) tako obstoječih kot ukinjenih obhodnic, trajnih in časovno omejenih akcij. Preverjanje podatkov, ki se dokaj hitro spreminjajo, je zaključil 20. februarja 2008. V knjigi so fotografije vseh značk in medalj, obstoječih in ukinjenih obhodnic, trajnih in časovno omejenih akcij.

Niko Guid pravi, da je knjiga namenjena predvsem planincem in pohodnikom, ki radi hodijo po označenih planinskih poteh, se udeležujejo trajnih in časovno omejenih akcij ter množičnih pohodov, vodnikom PZS kot nabor idej za izlete, skrbnikom obstoječih obhodnic in planinskim zanesenjakom, ki želijo odpreti nove obhodnice ali začeti z novimi akcijami in pohodi.

"V govoru in v pisni obliki se danes pogosto napačno uporablja beseda pohod namesto izleta. V našem seznamu najdemo tudi obhodnico, ki ima v nazivu pohod - Pohod po bovških razglednikih in mejnikih. Da je mera polna, obstaja celo pohod, ki se imenuje transverzala - Pohodniška transverzala Banjške in Trnovske planote. Resnično prava zmešnjava! Zato je eden od ciljev takih seznamov, da lahko vsakdo že po razvrstitvi v ustrezne sezname ugotovi, ali gre za obhodnico, trajno akcijo, časovno omejeno akcijo ali pohod," svetuje Niko Guid.

Vecer.si 12.06.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti