Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Viševnik

Z Viševnika proti planini KonjščicaJanez Pikon: Visok, pripada v naših gorah vrhu nad 2000 m, gora presega mejo in prištevamo ga k veljakom in iz smeri Pokljuke je Viševnik prvi dvatisočak.

Viševnik

Verjetno je gora Viševnik (2050 m) med najbolj obiskanimi dvatisočaki v Julijskih Alpah. Sicer pa Viševnik ni tako blag, kot ga skuša predstaviti zgornji odstavek. S Pokljuke je videti kot strma ostrica, razbrzdane strmine nad planino Konjščica pa so sploh alpska divjina. Razgled z vrha najprej trči v grebene okoli planine Konjščica, potem pa splava proti Triglavskemu pogorju. Gora visoko in strmo raste neposredno nad pokljuškimi gozdovi, zato nudi še posebno lep razgled na to zeleno valovito prostranstvo. Sam začnem na spodnji postaji vlečnice nad Rudnim poljem, točneje ob predelu planine Krašca. Kmalu opazim, da tukaj danes ne bom sam, še nekaj planincev se je pred menoj odpravilo v to smer. Kmalu sem dovolj visoko in že vidim v smeri Pokljuke največjo planino Javornik (narečno: planina Zajavornik), edini obsijani predel v tem trenutku, čeprav je vreme kar prijetno toplo, tudi višje ni čutiti vetra saj se megle držijo višje nad vencem gora, kamor sem namenjen.

Pod Plesiščem, Viševnik, 1050 m, Srenjski možic, Tosc in Veliki Draški vrh

Na sedlu pod vrhom Plesišče se začnem vzpenjati proti grebenu Viševnika. Družbo pri vzponu na rob mi nekaj časa delajo ovce, teh je kar veliko, saj prisojno pobočje nudi dovolj paše. Po grebenu nadaljujem sam vse do vrha, kamor kmalu prispem. Vidljivost tukaj je dobra, toda okoliški vrhovi so v megli in le občasno se vidijo deli obrobnih gora. Opazim, da je žig zopet pritrjen na svojem mestu, se pravi obnovili in pritrdili so betonski podstavek žiga.

Mali Draški vrh, Kačji rob

Nadaljujem v smeri Srenjskega prevala med Viševnikom in Malim Draškim vrhom in se s sedla spustim do križišča pred Velikim Selišnikom. Po še delno zasneženi dolini nadaljujem do Kačjega robu, kjer se vrnem pod Plesišče in se priključim na stezo ob vlečnici. Začelo je rahlo deževati, že tretji dan zapored me preganja dež, pa kaj saj sem že skoraj na cilju današnje poti, to je spodnje področje planine Krašca nad Rudnim poljem.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Viševnik

Črni vrh, zahodno Črni vrh, vzhodno
Bohinjsko jezero Črni vrh, 1486 m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti