Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.06.08

Nova alpinistova 8b in nova smer nad Rajbljem

Stene

Po visokih temperaturam konec maja in začetek junija, so se stene že obetavno posušile in kazalo je na zgodnji začetek kopne alpinistike v naših gorah. Veselje je bilo prerano in se je hitro utopilo v sedanjem monsunskem vremenu. Le temu žal še vedno ni videti konca.

V zadnjih dneh pred poslabšanjem je bilo opravljenih že dosti vzponov, ki sestavljajo klasičen repertoar spomladanskega ogrevanja. Snežišča pod in nad stenami so še kar velika in za višje severne stene klasično obuvalo alpinistov – superge, še niso najbolj primerne.

Izkazali so se fantje iz AO Jesenice, Matic Košir, David Sefaj in Mitja Šorn. V gorah nad Rajbljem so preplezali prvenstveno smer v Skutniku (Torre Guarda). Poimenovali so jo Baby Boom. Po razpoložljivih podatkih poteka po glavni razčlembi na sredi stene že starejša smer. Okoli te razčlembe so se smukali tudi naši trije le, da so spodaj  preplezali tri nove raztežaje bolj levo,  vseskozi pa so se jo izogibali tudi višje, saj so bili kamini še precej mokri in blatni. Sumijo, da je dober raztežaj skupen s starejšo smerjo, ostalo pa je novo. Skala je zadovoljiva do odlična, ponavljalci pa bodo za 300 metrov visoko smer potrebovali pet do šest ur. V steni je ostalo nekaj klinov katerim bo na pasovih ponavljalcev delalo družbo še nadaljnih šest, skupaj s kompletom zatikal.



Že pred tem vzponom sta Sefaj in Košir v isti steni preplezala čudovito, s svedrovci opremljeno smer All along the Watchtower (6b+, 300 m). Že glede na dejstva gre verjetno za uživaško lepotico. Ime si je (poleg znane skladbe) sposodila tudi od slovite mega smeri v Bugaboojih.

Zadnjič sem obljubil skico od smeri, ki sva jo z Miho Valičem preplezala v Rušici. Nahaja se na Mihovi spletni strani

Bitka s stalaktiti

Rok Blagus se je lansko zimo poškodoval pri padcu v severni steni Druja. Glede na okoliščine jo je poceni odnesel po zaslugi dovolj trde glave in spektakularnega nočnega reševanja šamoniških mojstrov. Rekonvalescenca je trajala dolgo in mnogo pred alpinizmom se je zelena luč prižgala za športno plezanje. Temu se je zato Rok popolnnoma predal. Po letu in pol od nesreče je preplezal svojo natežjo športno smer do sedaj,  Bitko s stalaktiti (8b, 55 m) v jami velike stene nad Ospom. Diagnoza popolnega ozdravljenja je potrjena in zelo dobrodošla pred zahtevnim poletnim alpinističnim ciljem v Karakorumu.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

 

Baby Boom v Skutniku

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti