Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Tudi četrto fotografsko delavnico TNP

vodi Jože A. Mihelič in sicer v Naravni park Dobrač, v soboto, 14. junija, z odhodom z Bleda ob 7. uri
12.06.08 14.50: Delavnica je zaradi slabega vremena odpovedana

Med narodnimi parki sosednje Avstrije je najbolj znan in najbolj obiskan NP Visoke Ture (Nationalpark Hohe Tauern), med naravnimi parki pa zagotovo najbolj priljubljen Dobrač (Naturpark Dobratsch)

Dobrač (2166 m) v Ziljskih Alpah je posebna, sveta gora in hkrati strašna gora, ker je ob potresu leta 1348 z ogromnim odlomom nad dolino reke Zilje povzročila doslej največjo katastrofo v Alpah - za vedno je zasula cele vasi. Dobrač je tudi najvišji romarski kraj v Alpah. Na vrhu stojita dve cerkvi, Nemška in Slovenska. Slednja je hkrati najvišje ležeča slovenska cerkev. Slovi po izjemnih razgledih na Ziljsko dolino ter Karnijske in Julijske Alpe. Danes je Dobrač gora za dušo vse bolj industrializiranega mesta Beljak. Največji obisk ima pozimi. Nekoč je bil ne njem urejen smučarski center, pred kratkim pa so zaradi zaščite vodnih virov žičnice odstranili, smučišče pa z nezmanjšanim obiskom deluje naprej.
Iz Beljaka je na goro speljana odlična alpska cesta s številnimi parkirišči, predvsem pa vodijo na goro številne, lepo urejene in opremljenih pešpoti iz različnih krajev v dolini. Urejen je tudi zanimiv botanični vrt.

Zaradi možnosti skupnega avtobusnega prevoza prosimo za takojšnje prijave na joze.mihelic@tnp.gov.si

Prijavljeni boste obveščeni o vseh podrobnostih, zborno mesto pa bo parkirišče pred Informacijskim središčem TNP Triglavska roža na Bledu, Ljubljanska cesta 27, ob 7. uri

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti