Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dan slovenskih planincev na Krašnjem vrhu

Večer, Narava, gore in ljudje: Organizirani pohodi bodo ob 7.30 uri iz Metlike in ob 9. uri iz Radovice

V soboto, 7. junija, bo ob 11. uri na Krašnjem vrhu slovesnost ob dnevu slovenskih planincev.

Glavni organizator letošnjega dneva planincev je Rudi Skobe, podpredsednik PZS in predsednik MDO Dolenjske in Bele krajine, ki vas z županjo občine Metlika in predsedniki planinskih društev Metlika, Črnomelj in Semič vabi, da pridete med prijazne domačine v metliških gričih.

Krašnji vrh leži na skrajnem severovzhodu Bele krajine, ob meji s Hrvaško in je priljubljena izletniška točka. Na zgornjem koncu vasi stoji cerkev sv. Trojice, nad njo pa je zaobljen in poraščen vrh z vitkim razglednim stolpom. Ob sobotah in nedeljah je več planincev, ob delavnikih pa je več priložnosti za srečanja z gostoljubnimi domačini.

Do planinske postojanke na Krašnjem vrhu vodita dve označeni planinski poti, ki sta lahki in primerni za vse starostne skupine.

Daljša pot, za dobri dve uri hoda, je iz Metlike; zlagoma se vzpenja čez Veselico, od koder je lep pogled na krajino. Pot se nadaljuje mimo obore z jeleni skozi Rakovičevo lozo, po gozdu do Bojanje vasi. Pot nadaljujemo po grebenu, tik ob državni meji. Pot je lahka, vendar razmeroma dolga, zato je zanjo potrebna primerna telesna pripravljenost. V prvem delu hodimo večinoma po gozdu. Goste oznake nas peljejo skozi labirint križišč in razcepov. Pod Bojanjo vasjo pridemo znova na plan. Po cesti se vzpnemo do cerkve in nadaljujemo do Krašnjega vrha, kjer nas čaka vzpon na 17 metrov visok razgledni stolp, s katerega je lep razgled po vsej Beli krajini in Žumberku.

Krajša planinska pot na Krašnji vrh se začne pred vasjo Radovica. Ta pot je tudi del krožne poti, ki vodi mimo obnovljene vaške "štirne" v Radovici do na novo odkrite skrivnostne kraške jame Vuzelnice in potoka Vuzelnice, kjer živi rak koščak. Pot se prijetno vije po gozdu ter med travniki in njivami.

Ob izviru Kržunc si je vredno ogledati ohranjeno vaško napajališče in perišče s petimi koriti.

"Že drugič bo srečanje slovenskih planincev v tem južnem delu Slovenije; ker je naše društvo praznovalo 25 let in ker je planinstvo v Beli krajini staro že 80 let, je to dovolj velik razlog za vabilo. Na Krašnjem vrhu končujemo prijetno planinsko postojanko in gostoljubni Belokrajnci bodo tudi s svojimi specialitetami in pijačami poskrbeli, da bo druženje prijetno," vabi Tone Kraševec, predsednik metliških planincev.

Urška Šprogar

Vecer.si 05.06.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti