Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolsta Košuta

Gorniška potepanja: Seveda sem tudi nazaj grede preskočil škrbino. Tokrat moja fotografinja ni zamudila niti za hipec. Nisem še dobro pristal, ko sem iz njenih ust zaslišal glasen vzklik: »Uaaaa! Gogi, veš, kakšna slika je ratala!«

Dan, ko se je zgodil skok

Če se dvema lenuhoma v nedeljo zjutraj ne ljubi vstati, je čas za Košuto. Izhodišče je blizu in dovolj visoko, da naju tudi poležavanje do sedmih ni prikrajšalo za zanimivo turo. Pa še naskakala sva se. No, vsaj eden od naju ...

Bela zima in bela pomladPred Tržičem se nama je odprl prekrasen pogled na našega belega očaka, ki se je dvigal visoko nad gorenjsko ravnico kot podoba iz sanj. Skozi Dolžanovo sotesko sva se odpeljala v Medvodje in ob potoku Košutniku nadaljevala do parkirišča pod Spodnjo Dolgo njivo.

Na planino nisva šla po kolovozu, ampak kar ob potoku Košutniku, na katerem je veliko lepih slapov in brzic. Na ravnino sva "pripraskala" pri lovski koči, kjer je imela "mularija" svoj piknik ob glasnem navijanju vsakršne glasbe. Kaj si misliva o takih veselicah v gorskem svetu, je vsem znano, in ne mislim ponavljati. Le kje so bili lovci?!

Hrup se je k sreči kmalu polegel. Na Spodnji Dolgi njivi so naju pričakali travniki, polni žafrana. Ko so se mu na poti do Zgornje Dolge njive pridružili še spomladanski svišč in ostale gorske rastline, ki cvetijo v zgodnji pomladi, je bila gorska kulisa popolna.

Greben Košute z Zgornje Dolge njive

Zgornjo Dolgo njivo je narava v času najinega obiska razdelila na pol. Pobočja pod Plešivcem je še prekrivala snežna odeja, na prisojni strani, pod Tolsto Košuto (2057 m), pa je ležalo le še nekaj zaplat snega. Nekje na meji med zimo in Rušnata poljana pod Tolsto Košutopomladjo je žuborel bistri potoček Košutnik, ki ima svoje povirje ravno tukaj. Nekaj časa sva ga lahko opazovala na površju, hip za tem pa je že zamolklo klokotal pod snegom.

Na Tolsto Košuto sva se doslej povzpela dvakrat. Prvič naravnost navzgor z Zgornje Dolge njive, drugič pa ob meji z Orlovskega sedla. Tokrat sva "odkrila" srednjo pot. Predvsem zato, ker so bili zadnji metri do Orlovskega sedla videti še zelo zimski. Vsakršno pogrezanje v sneg bi bilo neprijetno, saj sva bila oba v kratkih hlačah. Le kdo bi se v tej vročini še ubadal z gamašami. Nekje na sredi med Zgornjo Dolgo njivo in Orlovskim sedlom sva jo ubrala med redkim rušjem navzgor in dosegla jugovzhodni greben pri velikem mejnem kamnu. Vmes sva šla nekaj minut celo po snegu in vzpon, malo za šalo in malo zares, označila kot »prvi zimski vzpon na Tolsto Košuto«.

Po mejnem grebenu sva se povzpela proti vrhu in vseskozi opazovala slikovite Meliskalne spake na Meleh, ki se nastavljajo očem na koroški strani gore. Zgoraj sva »našla« ogromen kup snega, ki pa ni povzročal večjih težav. Najino »bazo« sva zato prestavila nekaj metrov nižje ter na travi in toplem soncu uživala dobršen del popoldneva. Planinske kavke, ki so tudi ta dan »nafehtale« svoj delež, so bile zelo pogumne, saj so si morale piškote priboriti kar iz najinih rok. Ni kaj, lakota je huda stvar.

Pogled na severno stran je pričal, da tam še kraljuje zima v vsej svoji veličini. Tudi severna stran Grintovcev je še "spala" pod snegom. Vrnila sva se na Zgornjo Dolgo njivo in se na njej odločila, da »skočiva« še na Malo Košuto, kjer še nisva bila. Beseda skočiva je sicer v narekovaju, a o tem, kako sem skakal zares, bom nekaj napisal malo kasneje. Mala Košuta je skupek skalnih in rušnatih vršičev med Orlovskim sedlom in vznožjem Plešivca. Na gorenjsko stran je vse skupaj še najbolj podobno pašnemu svetu, na koroški strani pa se grezijo kar spoštljivi prepadi.

Kamniške in Savinjske Alpe s kote 1688 m

Z Zgornje Dolge njive sva se v nekaj minutah povzpela na mejni greben in nadaljevala po poseki med rušjem proti vzhodu do kote 1688 m, kjer se greben obrne proti severu. Odtod sva zagledala skalni vršič, ki bi lahko bil glavni vrh Male Košute. Ko sva prišla bližje, se je izkazalo, da je to »le« predvrh, saj se je pet metrov višji glavni vrh skrival za njim. Kljub temu sva se povzpela nanj, saj je bil videti od vseh vršičev Male Košute še najbolj "nabrit". Vzpon nanj niti slučajno ni za vsakogar, saj je treba preplezati (ali preskočiti) ozko in izpostavljeno škrbino ter nadaljevati navzgor po strmem skrotju. Vrh je neverjetno ozek in skromen s prostorom, pravi konkurent Mali Martuljški Ponci. Navzdol sva odšla vsak na svoj način. Punca bolj po štirih, jaz pa seveda junaško po dveh. O tem, kako se moja prevelika korajža včasih konča, sedaj ne bi govoril, a sem kljub temu tudi to škrbino veselo preskočil. Dekle jo je seveda po pameti preplezalo.

Odšla sva še na »vrh« Male Košute, ki ni nič drugega kot najvišja in z rušjem porasla točka v grebenu med Plešivcem in Tolsto Košuto. Na slednjo je od tod prav lep pogled. Skratka, najvišja kota Male Košute ni nič posebnega, v nasprotju z njenim pet metrov nižjim južnim predvrhom.

Z Male Košute sem ga gledal, gledal ... In se domislil:

"Biserka, vzemi fotoaparat in pojdi na tisti kucelj."

Psihična priprava na skokMed Malo Košuto in skalnatim predvrhom je namreč še ena čisto majhna vzpetina, ki pa je bila za položaj moje fotografinje vredna zlata. Odšla je tja, kamor sem ji rekel, sam pa sem zdirjal naprej in se še enkrat povzpel na skalni predvrh. Ko sem preskočil škrbino tja grede, me je moja fotografinja za hipec zamudila. Sprožilec je pritisnila, ko sem že skoraj pristal. Pa tudi približala me ni.

Fotografija, ko stojim na izpostavljenem vrhu je nato sicer uspela, toda tisto, kar je sledilo, je bilo vrhunec njenega fotografskega znanja in moje hrabrosti (beri neumnosti). Seveda sem tudi nazaj grede preskočil škrbino. Tokrat moja fotografinja ni zamudila niti za hipec. Nisem še dobro pristal, ko sem iz njenih ust zaslišal glasen vzklik:

»Uaaaa!«

Najprej sem pomislil, da jo kaj boli. Da je ni kača pičila? Kmalu mi je postalo jasno, kaj se je zgodilo, saj je poleg medmeta, ki ji ga je uspelo izdaviti prej, iz sebe spravila še stavek:

»Gogi, veš, kašna slika je ratala!«

Ali boš še proti Grintovcu zavil?

Stekel sem do nje in imel kaj videti. Roko na srce, tisti trenutek me je fotoaparat, bolje rečeno ekran na njem, bolj zanimal kot tista, ki ga je upravljala - prosim, ne povejte ji. Fotografija je bila res dobra, narejena ravno pravi trenutek nekje na sredini skoka. Palice v rokah sem imel dvignjene visoko v zrak. S klobukom na glavi se mi je uspelo celo smejati, v ozadju pa so se dvigali najvišji vrhovi Grintovcev. Vse lepo in prav, toda ...

Potok Košutnik Težava je nastala drugje. Prav nihče mi namreč ne verjame, da je to resnična fotografija in ne fotomontaža. Ne pomaga nobena razlaga, kje je to bilo in kdaj, niti to, da sem preprosto premalo "brihten", da bi jo znal narediti. V službi imajo seveda tudi za moj zadnji izgovor rešitev. Vsi trobijo v isti rog: »Fotomontažo ti je sodelavec naredil, on je mojster za take stvari«! To je sicer res, toda pri tej fotografiji sva imela glavno in edino besedo midva.

Sprehod z Zgornje na Spodnjo Dolgo njivo je hitro minil, pod njo pa sva zopet zastavila malo po svoje. Spet sva odšla navzdol ob potoku Košutniku, tokrat po njegovem desnem bregu, odkoder so bili videti slapovi še lepši kot dopoldne z nasprotne strani. Našla sva tudi pravi pravcati izvir, ki je še popolnoma neomadeževan. Z užitkom sva se napila. Voda je tekla naravnost izpod debele korenine visoke smreke.

Spodaj v Medvodju je bilo še ravno toliko svetló, da sva lahko pogledala, koliko je vodnat Štegovnikov slap. Lep je bil kot vedno. Številni slapiči, brzice in kratka korita na istoimenskem potoku pa prav tako.

Vsa radovedna sva se odpeljala domov. Le kakšen je "skok" na "velikem platnu"?

 

 

 

 

 

gorisekgorazd@gmail.com
        gorisekgorazd@gmail.com


Žafran


Okno in smreke


Ojstrc


Čez ograjo na vrh


Srečanje


Tolsta Košuta


"Dej mi mal', lačna sem."


Stražarja

 
Meli


Alpski zvonček


Grintovci z Zgornje Dolge njive


Tolsta Košuta s kote 1688 m

Ali boš še proti Grintovcu zavil?
Čez škrbino po moško ...


... in po žensko (beri po pameti).

 
Grintovci in predvrh Male
Košute.


Štegovnikov slap

 

Arhiv: Gorniška potepanja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti