Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Narava opozorila človeka pod Triglavom

Dnevnik: Planinska sezona je še malo oddaljena, a za slovenske gore tako ali tako velja, da so polne obiskovalcev skozi vse leto. Opozarjamo na začasno zaprto planinsko pot od Rudnega polja proti Vodnikovi koči (pod Toscem, 2275 metrov). Gre za eno od precej priljubljenih poti v naših gorah, kjer pa je očitno narava tista, ki sama opozori človeka na problem.

Pojasnilo predsednika Planinske zveze Slovenije Franca Ekarja namreč dokazuje, da problem vzdrževanja gorskih poti in tudi reševanja težjih problemov (kot je omenjeni podor kamenja) ostaja nedorečen tudi s strani države: "S prvim junijem začenja veljati nov zakon o planinskih poteh, ki daje uradno status gorskim potem, ki tako postajajo javne poti in jih vsakdo uporablja na lastno odgovornost. Seveda pa pri tem pogrešamo vse tisto, kar bi zakonu pomagalo, da se dejansko uveljavi v praksi - manjkajo podzakonski akti, predvsem pa ni urejeno financiranje teh poti."

Da je velik podor kamenja na pot od Pokljuke (Rudno polje) proti Triglavu praktičen dokaz neurejenosti tega stanja, ni dvoma. Vse skupaj pa je prepuščeno planincem, njihovi požrtvovalnosti in dejstvu, da že od nekdaj budno skrbijo za gorske poti, kolikor je to pač mogoče. Da pa taka skrb ne more biti več prepuščena le dobri volji in trudu, je jasno: gorskih oziroma planinskih poti imamo po registru PZS pri nas okoli osem tisoč kilometrov.

Planinci opozarjajo, da je država, na primer, pri gozdnih poteh ravnala drugače in je že na začetku določila tudi vire za njihovo vzdrževanje, kjer je odrejen pomemben delež katastrskega dohodka lastnikov za vzdrževanje. Planinske poti seveda niso ozko povezane s prihodki (kot je primer pri gozdovih), a množičnost obiskov in odgovornost za varnost v gorah narekujeta ureditev naših poti. Ni znano, kdaj bo omenjena pot zopet prehodna. "Pozivali smo državo, da bi to področje uredili, a zaman. Kazenske določbe glede odgovornosti skrbnika poti so v zakonu določene, marsikaj pa ostaja odprto!" trdi predsednik PZS.

02.06.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti