Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peca

Vrh pogorja Pece je Kordeževa glavaJanez Pikon: Peca je drugo najvišje pogorje širšega predela nad Mežico, le malo nižja od najvišjega Obirja z najvišjim vrhom Ojstrc ali Hochobir. Zaradi njene mogočnosti ni čudno, da ravno v votlini te mogočne gore že zelo dolgo spi kralj Matjaž.

Peca

Hoja do Planinskega doma na Peci traja približno 45 minut. Nadaljevanje na vrh gore po plezalno opremljeni poti ali zložno po navadni stezi zlagoma po planinskih travah na izredno razgledni vrh Pece od Planinskega doma na Peci do vrha pa predvidoma uro in pol. Na severu in jugu je zelo strma, na zahodu in vzhodu pa precej manj. Peca je drugo najvišje pogorje širšega predela nad Mežico, le malo nižja od najvišjega Obirja z najvišjim vrhom Ojstrc ali Hochobir. Zaradi njene mogočnosti ni čudno, da ravno v votlini te mogočne gore že zelo dolgo spi kralj Matjaž. Ob vstopu v krajinski park poizkusimo pozabiti na vsakdanje skrbi.

Peca na Koroškem

Odprimo svoje srce in sprostimo svoje čute, da bomo prisluhnili govorici narave in izročilu stoletne tradicije domačinov, ki tukaj živijo. Tukaj smo gostje prijaznih ljudi in občudovalci neokrnjene naravne lepote. Poizkušajmo se zavedati, da vstopamo v svet posebnih vrednot, ki nas bodo vedno znova obogatile, če jim bomo le dovolili, da nas prevzamejo. Takrat bomo začutili, da smo v čudovitem kraljestvu kralja Matjaža.

Peca na Koroškem

Dolina pod Peco je ena najlepših ter naravoslovno in pokrajinsko najzanimivejših alpskih dolin. Zaradi številnih naravnih lepot, izjemne kulturne krajine in ohranjene etnološke dediščine je skupaj s površjem Pece in obdajajočimi pobočji že od let 1966 zavarovana kot naravna znamenitost in krajinski park. Razprostira se med gozdnimi slemeni Čofatijevega vrha in južnim ostenjem mogočne Pece, ki na Kordeževi glavi doseže zavidljivih 2126 m, na zahodu pa sedlo Pavel povezuje s sosednjo dolino Koprivno.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Peca

Peca na Koroškem Kralj Matjaž
Votlina pod Peco Peca na Koroškem

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti