Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Ricman

Pogled v Sotesko z roba planineJanez Pikon: Planina Tamar in Oblakove planine, predela Ravne do Ricmanove planine z razglednim vrhom Babjega zobu nad Kupljenikom, kjer je razgledna stezica je speljana po celotnem gozdnem robu nad Sotesko.

Planina Ricman

Preden nadaljujem proti planini Ricman si ponovno ogledam opuščeno z jeklenimi vrvmi za deblo pritrjeno preprosto žičnico, ki je verjetno služila za spuščanje v skalno brezno na previsni steni ob Gamsovemu prehodu nad Sotesko. Brezno je dobro vidno tudi z doline v gladki strmi pečini ravno pod vrhom. Za ogled le tega je bil to verjetno najlažji pristop, vendar le jamarjem, ki vedo kako se taki stvari streže. Planina Tamar in Oblakove planine, predela Ravne do Ricmanove planine z razglednim vrhom Babjega zobu nad Kupljenikom, kjer je razgledna stezica je speljana po celotnem gozdnem robu nad Sotesko.

Planina Ricman ob Babjem zobu na Jelovici

Verjetno pa se brezno ne more primerjati z bolj znano jamo pod Babjim zobom, ki je ob določenih terminih dostopna vsakomur. Nadaljujem proti planini Ricman in že skozi gozd opazim ravne, tudi lepo urejene travnike in pred divjadjo zaščitenimi njivami.

Gamsov prehod, planina Tamar na Jelovici

Povedali so mi, da je bila planina pred mnogimi leti zapuščena kasneje tudi prodana. Sedaj je tukaj na vsakem koraku opaziti, da novi gospodarji lepo skrbijo za travnik sredi poraščenega grebena za Babjim zobom.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Ricman

Planina Ricman Oblakova planina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti