Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bliža se teden planinstva

Dnevnik - Sabina Lokar: V ponedeljek se bo začel teden planinstva, Planinska zveza Slovenije (PZS) pa v počastitev 60-letnice delovanja pripravlja tudi različne aktivnosti. Praznovanje bodo sklenili prihodnjo soboto na Krašnjem vrhu nad Metliko, kjer bodo za proslavo in kulturni program poskrbeli občina Metlika, MDO Dolenjske in Bele krajine in organizatorji Dneva planincev.

   
  V hribe se je treba odpraviti vremenu, sposobnostim in izkušnjam primerno.
(Foto: Jaka Adamič)
 
Prvi dogodek v tednu planinstva bo v ponedeljek v Kranjski Gori, kjer bo potekal posvet o povezavi med planinstvom in turizmom, v torek bo na Miklavžu na Dravskem polju prav tako posvet Planinske poti in njihova lastnina v luči zakona o planinskih poteh, v sredo pa bodo na sedežu PZS razpravljali o varstvu okolja v gorskem svetu in zakonu o Triglavskem narodnem parku. V četrtek in petek se bo prav tako dogajalo v PZS, in sicer bodo organizatorji povedali nekaj o planinski informatiki in literaturi, v petek pa bodo obeležili 60 let PZS, ki ima 55.653 članov, in pripravili razpravo o viziji planinstva. V soboto bodo celotno dogajanje zaključili na Krašnjem vrhu, kamor bodo planinci prišli peš, nato pa se bodo lahko zabavali ob tamburaških, folklornih in narodnozabavnih skupinah. Poseben poudarek bodo dali tudi na ekološkem osveščanju oziroma ohranjanju in varovanju gorske narave, so povedali organizatorji.

Drugače pa se na zvezi ukvarjajo tudi s začetkom poletne pohodniške sezone. Prvega junija bo nastopil zakon o planinskih poteh, do konca junija pa bi morali biti sprejeti tudi podzakonski akti, je povedal predsednik PZS Franci Ekar. Komisija za planinske poti bo izvedla tudi več delovnih akcij na zavarovanih poteh, urediti morajo podore, zaradi katerih so nekatere poti neprehodne, izvajajo pa tudi ekološke sanacije, saj se na priljubljenih poteh vse bolj odraža hoja množice ljudi. Hkrati pa PZS opozarja tudi na varno hojo v hribe. Svetujejo, da se v gore odpravite letnemu času in vremenu primerno opremljeni, tri dni pred odhodom spremljajte vremensko napoved, odpravite se zgodaj zjutraj in vzpenjajte sposobnostim in izkušnjam primerno. V sončnem vremenu si lahko pomagate tudi z GPS-navigacijsko napravo.

Sabina Lokar

30.05.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bliža se teden planinstva"

Peter Šilak,

Pohvalno, da se javnosti pove o teh obletnicah... ampak tale o uporabi GPS v lepem vremenu pa je malo bosa. Še veliko bolj uporaben namreč postane v trenutku slabih in težkih vremensih razmer. Z dobrim poznavanjem, pripravo in pravilno uporabo pa je lahko uporaben v vseh vremenskih razmerah in ne glede na čas dneva.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti