Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Haloze so že 25 let na planinskem zemljevidu Slovenije

Vecer.si 29.05.2008

sobota, 31. maj 2008, ob 05:29, Marko Renčelj, ogledov: 2677

Večer, Narava, gore in ljudje: Priljubljen cilj številnih planincev. Čez gričevnati svet je speljana Haloška planinska pot, ki zahteva dva do tri dni hoje, približno 25 ur. Njen začetek je pri gradu Borl, zaključek pa na Donački gori

Haloško planinsko pot so ptujski planinci uredili pred 25 leti, ob 30-letnici delovanja, in takrat so se tudi Haloze vpisale na planinski zemljevid Slovenije, saj so postale priljubljen cilj številnih planincev. Pot se iz številnih dolin dviga na razgledne vrhove, od koder lahko opazujemo valovito gričevnato pokrajino. Na prvi polovici poti hodimo večinoma mimo vinogradov in domačij, v drugem delu poti pa se gibljemo v redkeje poseljenem svetu, prekritem z gozdovi.

Ker na Haloški planinski poti, z izjemo Rudijevega doma pod Donačko goro, ni planinskih postojank, je pot razdeljena na etape, navedene pa so tudi možnosti prenočevanja na turističnih kmetijah ali v gostiščih ob poti. V vodniku so dolžine posameznih etap takole razdeljene: Od Borla do Cirkulan boste hodili 4 do 5 ur, naprej do Podlehnika je še 5 do 6 ur, do Narapelj spet 5 do 6 ur in do Donačke gore je slabih 6 ur in v dolino, kjer je konec pohodne poti, je še tri ure.

Haloška planinska pot poteka po pokrajini, ki jo malo in premalo poznamo. Vzponi so včasih zelo strmi, vendar kratki. Le zadnji del poti s Kupčinjega vrha na Donačko goro ima daljšo strmino. Razen prvega odseka, ki poteka pretežno v obliki elipse, teče ostali del poti v smeri vzhod-zahod.

Od Borla do Donačke gore potrebujemo za pot 25 ur nepretrgane hoje. S haloških slemen je prekrasen razgled na Dravsko in Ptujsko polje, ptujsko akumulacijsko jezero, hidroelektrarno Formin, Pohorje in Slovenske gorice ter na hrvaško stran. Ptujski planinci so planinsko pot razdelili na štiri etape, na poti je enajst kontrolnih točk, vsaka kontrolna točka ima žig poti.

Planinsko društvo Ptuj je izdalo vodnik, Dnevnik Haloške planinske poti. Kot dokaz za prehojeno pot potrebujete enajst žigov v dnevniku, ki ga lahko kupite v pisarni PD Ptuj, Prešernova 27, Ptuj.

Haloška planinska pot je privlačna in lepa v vseh letnih časih. Kdor hoče užiti Haloze, se mora povzpeti iz dolin po bregovih na vrhove, od koder oko zazna čudovito sliko slemen in hribov, ki potekajo v različnih smereh. S to potjo želimo približati planincem, turistom in drugim ta planinski svet.

"Ko se boste odločili za Haloško planinsko pot, si vzemite čas in pojdite po njej s posluhom za krajino in ljudi," vabijo ptujski planinci.

V soboto organiziran pohod po delu Haloške planinski poti

Od leta 1992 organizirajo ptujski planinci vsako leto, zadnjo soboto v maju, pohod po eni od etap Haloške planinske poti. Majska srečanja z domačini, ki so takrat še posebno ponosni, da nas lahko sprejmejo kot dobri gostitelji, so nepozabna. Pohod spremlja kartonček, v katerega prejmete štiri kontrolne žige. Za trikratno udeležbo boste prejeli bronasto, za petkratno srebrno, za sedemkratno pa zlato značko pohoda in za desetkratno udeležbo prejmete plaketo.

Pohod se prične pred gostiščem Krona v Cirkulanah in poteka v smeri gradu Borl, torej obratno, kot je opisano v vodniku. Hodi se približno 4,5 ure. Smer pohoda poteka po markirani poti vodi najprej kilometer po asfaltni cesti, nato pa nas smerna tabla usmeri v hrib. Po kolovozu skozi gozd pridemo do kraja Brezovec, kjer bo pri Černivčevih kontrolna točka 1. Pot se nadaljuje proti cerkvici sv. Janeza na Gorenjskem Vrhu. Sledi spust v dolino do asfaltne ceste, kjer se zavije desno in po 200 metrih levo v hrib. Med vikendi in goricami pridemo do kmečkega turizma na Švabovem. Od tod sledi desetminutni spust po cesti do Vuzmovih v Hrastovcu, kjer dobimo žig 2. Pot nadaljujemo proti najvišjemu vrhu vzhodnih Haloz - Vrbanjšaku (412 m), nato pa sledi spust po markirani poti čez Veliki Vrh med goricami do cerkvice sv. Ane, kjer dobimo tretji žig. Za cerkvijo se spustimo v dolino in po kolovozu proti gradu Borl, kjer je četrta kontrolna točka in zaključek pohoda s kulturnim programom, podelitvijo značk in priznanj.

17. pohod po Haloški planinski poti, od Cirkulan do Borla, bo v soboto, 31. maja, ob 25-letnici Haloške planinske poti in ob občinskemu prazniku občine Cirkulane.

Start bo pred gostiščem Krona v Cirkulanah med 7. in 9. uro. Pohodnike bodo izpred železniške postaje Ptuj vozili posebni avtobusi ob 7. uri, 7.30 in 8. uri.

Organizatorji, Planinsko društvo Ptuj, Planinsko društvo Cirkulane in Občina Cirkulane, pravijo, da bo poskrbljeno za pestro gostinsko ponudbo. Začetek pohoda je v Cirkulanah pri gostišču Krona, cilj pa pred bifejem pri gradu Borl, kjer bo ob 14. uri slovesni zaključek pohoda s kulturnim programom, posvečenim 25-letnici Haloške planinske poti, podelitvijo bronastih, srebrnih in zlatih značk ter plaket. Po kulturnem programu bo sledilo planinsko rajanje. Z Borla bodo vozili posebni avtobusi do Ptuja ob 16., 18. in 20. uri. Pohod bo organiziran v vsakem vremenu. Za podrobnejše informacije in najave večjih skupin pokličite PD Ptuj po telefonu (02) 777 15 11 v petek med 17. in 19. uro.

URŠKA ŠPROGAR

 

eXTReMe Tracker