Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina Planinske zveze Slovenije

Večer, Narava, gore in ljudje: Evro postaja brezkompromisni diktator: "Prostovoljstvu, brezplačnemu društvenemu delu in delu v javnem interesu se namenja vse manj pozornosti"

Sredi maja je bila v Cankarjevem domu na Vrhniki redna letna skupščina Planinske zveze Slovenije. Po uvodnem nagovoru predsednika PZS mag. Francija Ekarja je v kulturnem programu nastopil oktet Raskovec, potem pa je predsednik PZS Franci Ekar slovesno podelil potrdila o sprejemu v PZS in zastave PZS dvanajstim članom, ki so se v Planinsko zvezo Slovenije vključili v zadnjem letu. Roman Novak, predsednik PD Vrhnika, ki je bilo tokratni gostitelj, je pred začetkom skupščine zbranim pojasnil tudi, kako so zgradili novi razgledni stolp na Planini nad Vrhniko, potem pa je Franciju Ekarju slovesno izročil priznanje PD Vrhnika, zlati cepin. Skupščino sta pozdravila tudi direktor občinske uprave Vrhnika Marjan Prijatelj in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar.

Letošnja skupščina PZS je potekala v izjemnem vzdušju, k čemur so po mnenju Francija Ekarja zanesljivo pripomogla tudi skrbno in strokovno pripravljena gradiva.

"Dejavnosti in poslanstva, ki se odvijajo v okviru PZS, se vedno bolj občuti. Zaskrbljeni smo nad ugotovitvami, da se prostovoljstvu, brezplačnemu društvenemu delu, delu v javnem interesu za splošno javno dobro namenja vse manj družbene pozornosti, vpliva pa tudi simboličnega nagrajevanja. Vse bolj očiten je kadrovski deficit na področju društvenih del. Zaskrbljeni smo nad vse bolj agresivnimi posegi izrabe naravnih danosti v gozdu, ker posega sodobna brezobzirna tehnologija že v varovalno gozdno in gorsko-planinsko območje. Lastnik ima vse večji vpliv, odločanje gre le v prid ekonomskim interesom in evro postaja brezkompromisni diktator."

V razpravi so posamezniki opozorili, da so stroški za planinska usposabljanja vse večji in da se sredstva iz razpisov zmanjšujejo oziroma razpisi celo opuščajo. Tudi popusti, vezani na cenejše prenočevanje, so vse bolj aktualni in uporabniki zahtevajo dosledno tiste pravice, ki so jim zagotovljene s sklepi organov PZS. Tudi o porabi sredstev iz naslova članarine je bila potrebna ponovna obrazložitev, kajti posamezna planinska društva bi želela odvajati čim manj sredstev. "Živimo v trdnem upanju, da se bo planinstvo še naprej ohranilo v tistih vrednotah, ki so bile Slovencem dane in zaupane pred 115 leti, in da bomo s poštenim sodelovanjem premagali vse ovire in nasprotja, ki se nesluteno vrinjajo v prostovoljne društvene aktivnosti," je končal Franci Ekar.

URŠKA ŠPROGAR

 

Vecer.si 29.05.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti