Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

SPOT Rogaška 2008

PD Sloga: SPOT 2008


   Organizacijska ekipa tekmovanja

 

torek, 27. maj 2008, ob 13:19, Harold Križanec, ogledov: 2489

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje je bilo 24. in 25. maja na Kozjanskem in Voglajnsko-Sotelskem. V dveh dneh se je na progah, speljanih na območju občin Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Šentjur zvrstilo 72 ekip iz vse Slovenije.

SPOT Rogaška 2008 je ob pomoči Odbora za orientacijo pri Mladinski komisiji PZS, ki ga je letos zastopal delegat Jože Dajnko, organizirala Rogaška orientacijska liga, ki vključuje PD Slivnica pri Celju, Sloga Rogatec, Vitanje, Podčetrtek, Boč Kostrivnica in Šmarje pri Jelšah. Vodja letošnjega tekmovanja je bil Matej Planko, predsednik PD Slivnica pri Celju, za uspešno izvedbo vseslovenske orientacijske preizkušnje pa se je trudilo okrog 70 prostovoljcev iz vseh naštetih društev.

V dveh dneh je svoje orientacijsko znanje dokazovalo okrog 350 orientacistov iz osmih področnih planinskih orientacijskih lig: Savinjske, Rogaške, Podravske, Zasavske, Gorenjske, Koroške in Primorske ter Področne planinske orientacijske lige Smrekovec.
Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v treh najzahtevnejših kategorijah C (mladi od 1. letnika srednje šole do vključno 26. leta starosti), D (mlajši člani od 27. do vključno 39. leta starosti) in H (težja odprta kategorija, po težavnosti enaka kategorijam C in D).
Na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se na Slivniškem zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah, torej A (učenci do 6. razreda osnovne šole), B (učenci 7., 8., in 9. razreda osnovne šole), E (starejši člani nad 40 let), F (družine: najmanj eden od staršev in otroci do 18. leta) in G (lažja odprta kategorija, po težavnosti enaka kategoriji B).
Vse ekipe so na startu reševale teoretične naloge iz planinskega in orientacijskega znanja ter dodatnega gradiva o geografsko-turističnih značilnostih Kozjanskega in Voglajnsko-Sotelske Slovenije ter legendah o kozjanskem razbojniku Guzaju in legendah Žusemske grofije. Na progi so vse tekmovalce čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev. Vse naloge so bile prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

Največjega orientacijskega zalogaja so bile deležne ekipe v kategorijah C, D in H. V soboto, 24. maja 2008, je tako 20 ekip s startne točke v Podčetrtku čez hribovito Rudnico krenilo do slabih 20 kilometrov oddaljene Loke pri Žusmu. Tam jih je čakala še nočna tekma po okolici Loke pri Žusmu, v nedeljo pa so se podali na orientacijsko pot čez drn in strn do Gorice pri Slivnici. Vrhunec dogajanja drugega dne tekmovanja je bil v okolici Gorice pri Slivnici.
Ekipe v kategorijah A in F so se orientirale okrog slivniške kotline in se povzpele na Gaj, kategoriji B in G je poleg osnovne trase čakal še vzpon na Slivnico, veteranom E pa so organizatorji orientacijsko progo popestrili še s Selami in pobočjem Prednje gore.

Na prireditvenem prostoru za kulturnim domom v Gorici je popoldne vrelo kot v mravljišču, saj so se utrujeni in večinoma zadovoljni tekmovalci vračali nazaj na cilj, kjer jih je čakalo planinsko okrepčilo. Z animacijo je bilo še posebej poskrbljeno za mlajše tekmovalce, tako da so lažje dočakali slavnostno razglasitev rezultatov. Čast podeliti priznanja vsem tekmovalnim ekipam in pokale z nagradami najboljšim orientacistom je doletela vodjo tekmovanja Mateja Planka, podpredsednika Planinske zveze Slovenije Stanka Gašperiča, načelnico Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije Vanjo Kovač in predstavnika občine Šentjur Edija Peperka.
Novi državni prvaki v planinski orientaciji je v kategoriji A postala ekipa PD Slivnica pri Celju, v kategoriji B ekipa PD Dobrovlje Braslovče, v kategoriji C ekipa PD Ljubljana-Matica, v kategoriji D ekipa PD Domžale, v kategoriji E ekipa PD Ruše, v kategoriji F ekipa PD Žalec, v kategoriji G ekipa PD Šempeter in v kategoriji H ekipa PD Žalec.

Podrobnejši rezultati in fotografije so na uradni spletni strani SPOT Rogaška 2008.

Z orientacijskim pozdravom,

Manca Čujež
SPOT Rogaška 2008

eXTReMe Tracker