Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Babji zob

Pogled z Babjega zubu proti Blejskemu jezeruJanez Pikon: Vrh Babjega zobu je poimenovan po značilni škrbini, ki izzivalno štrli iz njegove prepadne stene. To je eden od najbolj opaznih vrhov v masivni planoti Jelovice, ki je z značilno obliko takoj opazen.

Babji zob

Značilna oblika je vidna tako iz gora, ki obkrožajo Bohinj in tudi s pobočij Karavank ter Blejsko radovljiške kotline. S predela Ravne pred planino Ricman začnem zahodno po gozdni vlaki do stezice nad prepadnim pobočjem Soteske. Stezica se drži razglednega robu vse do vrha Babjega zobu. Med potjo, točno nasproti planine Ricman opazim opuščene jeklenice privezane za bukev in nekaj opornic na sosednjem drevesu. Te dajo slutiti o manjši vlečni napravi za spuščanje in dviganje bremen s strmega ostenja pod menoj do vstopa v jamo pod Babjim zobom, da je točno nad breznom v steni, ki ga prikazujem na fotografiji spodaj (jama Babji zob).

Soteska z Babjega zobu, stena z vhodom v jamo Babji zob, vasica Obrne

Pristop na vrh Babjega zobu se nadaljuje po stezi ob robu in že opazim preglednejši predel proti Blejskemu jezeru z okolico. Vmes se pot tudi rahlo spusti navzdol in že sem na razgledni pečini z opozorilno tablo in vpisno knjigo.

Planina Ricman, Bohinjska Bela, ostenje Babjega zobu

Napačno je mišljenje o Babjem zobu in dobro vidni škrbini pod vrhom vidne od povsod. Vrh nad to škrbino se imenuje Babji zob z nadmorsko višino (1128 m). Greben je ozek, delno poraščen, pregleden in prepaden. Vpisna knjiga z žigom je na začetku pred tablo, ki opozarja na previdnost dostopa na rob grebena. Razgled po dolini in okolici je čudovit od Ratitovca preko Soriške planine in celotne verige Spodnje Bohinjskih gora. Pred menoj je Pokljuka s svojim Galetovcem in gostimi pokljuškimi gozdovi, višje se iz ozadja vidijo Julijske Alpe s Triglavom.

Vračam se preko lepe planine Ricman, to vam predstavim kdaj drugič (zanimiva zgodba ravnega travnika ob Babjem zobu) in se po gozdni cesti vrnem na Ravne pod Oblakovo planino.

Še legenda o velikanu: Nekoč v temni jami je velikan živel, vse noči je tulil, ker zob ga je bolel. Sem v jamo se odpravil, izpulil sem mu zob, pa je bil tako velik, da padel mi je z rok. A glej jo smolo tako, se zob skotalil je, ustavil na robu Jelovice. Zato še danes tukaj in daleč naokrog vsi ljudje poznajo res čuden Babji zob.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Babji zob

Blejsko jezero Sava Bohinjka
Soteska Nisem bil sam m

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti