Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Konjščica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Konjščica

Planina Konjščica Cvetje na planini z gostom
sobota, 24. maj 2008, ob 16:25, Janez Pikon, ogledov: 4331

Planina KonjščicaJanez Pikon: Strma z rušjem in macesni poraščena pobočja prekinjajo razdrapane pečine in divje grape. Nad planino so v krogu zbrani sami dvatisočaki. Sleme, Viševnik in Draška vrhova tvorijo gorsko divjino z blagim nasprotjem pašnikov planine Konjščice.

Konjščca spominja na velik amfiteater, pod Miščovcem začnem, to je na parkirišču pod planino Konjščica po gozdni uhojeni poti kmalu zagledam prve stavbe in sirarno na sredini, ki še vsako leto redno obratuje, saj je Konjščica redka še živa planina.

Planina Konjščica (Konjšca), sirarna na planini

Prihod iz gozda na sproščujoče travnike Konjščice že daje človeku občutek, da se tukaj nahajamo v gorah. Od vsepovsod pritiskajo v globel robate strmine, ki jih parajo divje grape. Gorska okolica Konjščice sestavlja zaključeno skupino vrhov z Velikim in Malim Draškim vrhom, ob straneh pa skalnata grebena Sleme in Viševnik. Venec vrhov okrog planine napravi vtis zaključene skupine in kar sam vabi, da jo obiščemo. Naj pripomnim, da na te samotne vrhove ni povabljen vsakdo, kajti poti so le delno označene in kar mogočni vrhovi, kot sta Ablanca in Mali Draški vrh zahtevajo veliko izkušenj in dobre pripravljenosti. Vse vrhove imam letos namen obiskati in vam jih podrobneje predstaviti.

Mesnova glava nad planino Konjščica, pašnik Povica južno pod planino

Sprehodim se po vsej planini, danes zaradi megle nimam namena višje, pregledam prostrano gorsko dolino in se dvignem na pobočje Mesnove glave jugovzhodno, od koder so nastale fotografije z drugačnim, novim pogledom na planino. Nadaljujem po markirani poti proti Povici in se krožno vrnem na parkirišče pod Miščovcem.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker