Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planina Konjščica

Planina KonjščicaJanez Pikon: Strma z rušjem in macesni poraščena pobočja prekinjajo razdrapane pečine in divje grape. Nad planino so v krogu zbrani sami dvatisočaki. Sleme, Viševnik in Draška vrhova tvorijo gorsko divjino z blagim nasprotjem pašnikov planine Konjščice.

Planina Konjščica

Planina Konjščca spominja na velik amfiteater, pod Miščovcem začnem, to je na parkirišču pod planino Konjščica po gozdni uhojeni poti kmalu zagledam prve stavbe in sirarno na sredini, ki še vsako leto redno obratuje, saj je Konjščica redka še živa planina. Prihod iz gozda na sproščujoče travnike Konjščice že daje človeku občutek, da se tukaj nahajamo v gorah. Od vsepovsod pritiskajo v globel robate strmine, ki jih parajo divje grape. Gorska okolica Konjščice sestavlja zaključeno skupino vrhov z Velikim in Malim Draškim vrhom, ob straneh pa skalnata grebena Sleme in Viševnik. Venec vrhov okrog planine napravi vtis zaključene skupine in kar sam vabi, da jo obiščemo.

Planina Konjščica (Konjšca), sirarna na planini

Naj pripomnim, da na te samotne vrhove ni povabljen vsakdo, kajti poti so le delno označene in kar mogočni vrhovi, kot sta Ablanca in Mali Draški vrh zahtevajo veliko izkušenj in dobre pripravljenosti. Vse vrhove imam letos namen obiskati in vam jih podrobneje predstaviti.

Mesnova glava nad planino Konjščica, pašnik Povica južno pod planino

Sprehodim se po vsej planini, danes zaradi megle nimam namena višje, pregledam prostrano gorsko dolino in se dvignem na pobočje Mesnove glave jugovzhodno, od koder so nastale fotografije z drugačnim, novim pogledom na planino. Nadaljujem po markirani poti proti Povici in se krožno vrnem na parkirišče pod Miščovcem.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Konjščica

Planina Konjščica Cvetje na planini

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti