Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planšarsko jezero na Jezerskem je zasebna last

Dnevnik - Miran Šubic: Prav lahko bi se zgodilo, da bi nekdo navozil gramoz in poleti zasul jezero na Zgornjem Jezerskem. Preprosto zato, ker to presihajoče jezero po zakonu ne sodi v državno lastnino kot druga jezera in je še vedno v zasebni lasti. Čeprav je lastnica priletna domačinka, jih na Jezerskem močno skrbi, kaj se bo z jezerom zgodilo.

Za zdaj je gotovo, da države prav nič ne zanima usoda zemljišča, kjer je jezero. Gre za osrednjo turistično točko Jezerskega, ki je po tem jezeru tudi dobilo ime, jezero pa ob sušnih poletjih presahne, sicer pa s svojo čudovito lego od nekdaj navdušuje obiskovalce Jezerskega in gora okoli. "Dejansko je lastniško gledano jezero v zasebni lasti kot vsako zasebno zemljišče. Ko smo državo opozorili na to dejstvo in se pozanimali, ali bi morda država to splošno dobro odkupila, smo dobili negativne odgovore in tako smo zdaj v precepu: želimo ohraniti jezero zanamcem v taki obliki, a lastnina je lastnina in nihče ne more ukazovati lastniku, kaj naj z njo naredi. Verjamem, da bomo na Jezerskem zmogli rešiti jezero v prid razvoja turizma, ki se tam sicer že dogaja," je dejal Milan Kocjan, župan občine Jezersko. Pa ne bo šlo drugače kot z odkupom in za gorsko občino bi bil to verjetno prehud zalogaj. Dokler pa ne bo povsem jasno, kaj bo z jezerom, je o turistični prihodnosti tega kraja težko govoriti.

Milan Milošič že 23 let skrbi za ponudbo ob jezeru, dobro obiskano gostišče je ena od stalnic turizma v tem kraju. Dobro ve, da so zemljišča v okolici z jezerom vred bodisi občinska bodisi v zasebni lasti. "Dobro bi bilo, da bi se to nekoč uredilo. Zdaj se dogovarjam z lastniki, končna usoda jezera pa je povezana s kmetijo oziroma družino, ki ima vse to v lasti." Na Jezerskem je torej usoda Planšarskega jezera odvisna od tega, ali bodo uspeli vso območje zaokrožiti v krajinski park in ali bo občina zmogla tisto, česar država noče: jezero ohraniti kot skupno last oziroma kot turistično privlačnost.

Miran Šubic

   23.05.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti