Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi iz štirih držav so preplavili Trento

Dnevnik: Tradicionalni, deseti Belarjevi naravoslovni dnevi, ki jih pripravljajo ob evropskem dnevu parkov, so v dolino Trente privabili okoli 900 osnovnošolcev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške.

 
(Foto: Dnevnik)
"Gre za eno najbolj množičnih prireditev na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Tokrat so poleg osnovnošolcev z območja parka prišli tudi mladi iz avstrijskega narodnega parka Nockberge, hrvaškega Risnjaka in italijanskega naravnega parka Julijsko predgorje iz Rezije. Mlade smo popeljali po zgornjem delu Soške poti, ob informacijskih tablah (na sliki) pa smo jim razlagali zanimivosti o flori, favni, geologiji in kulturni zgodovini Triglavskega narodnega parka. Prav tako smo jim orisali življenje v Trenti nekdaj in danes," je povedal Marko Pretner iz informacijskega središča TNP v Trenti, ki je dodal, da evropski dan parkov slavimo v spomin na 24. maj 1909, ko je bilo na Švedskem ustanovljenih prvih devet narodnih parkov v Evropi, kar je pomenilo začetek intenzivnejšega varovanja narave v Evropi.
Novost letošnjih Belarjevih dnevov sta vključitev ljubljanskega živalskega vrta v tradicionalno prireditev in predstavitev knjige o dr. Albinu Belarju, ki bo izšla prihodnji mesec. Belar je bil naravoslovec, seizmolog, izumitelj in pobudnik triglavskega narodnega parka. Za park okoli Triglava se je Belar zavzemal že leta 1908, takšen, kot je sedaj, pa je nastal leta 1981.

   22.05.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti