Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Blato

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Blato

Planina Blato
Vodno korito na planini
ponedeljek, 19. maj 2008, ob 16:01, Janez Pikon, ogledov: 7830

Živahna in prostrana planina s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami je pomembno križišče planinskih poti, ki se tod razkropijo proti Vogarju, planini pri Jezeru, planini v Lazu, planini Krstenici ...Janez Pikon: Planina leži v gozdnati globeli nad dolino Suho visoko in zahodno nad dolino Voje. Živahna in prostrana planina s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami je pomembno križišče planinskih poti.

Leži v globoki dolini (1147 m) vzhodno pod planino Vodični vrh, okoliških vrhov ni opaziti, ki se tod razkropijo proti Vogarju, planini pri Jezeru, planini v Lazu, planini Krstenici. Do vzhodnega roba planinie vodi gozdna cesta s Stare Fužine, mimo doline Voje in doline Suhe (8 km).

Kljub rahlemu dežju in nestabilnemu vremenu se odločim proti planini Blato nad dolino Voje. Pogledat grem, kako je kaj v tem predelu nižje med planino Jezero in planino Krstenica.

Med potjo opazim, da je cesta že popravljena in kar dobro urejena za večje obiske planincev do parkirišča pred planino. Ogledam si slap Suhe, ki se je od zadnjega deževja zopet opomogel z kar močnimi pritoki višje na Vogarjem.

Planina Blato, 1147 m

O planini Blato je malo zapisanega, kajti vsak hiti v gore mimo planine in si te nima časa dobro ogledati. Pri vračanju nazaj v dolino je ponavadi zopet premalo časa ali pozornosti, sprehoditi se proti kar veliki planini v lasti vaščanov iz Stare Fužine.

Sprehodim se po obrobju celotne planine in si ogledam čim več kar je na njej. Vreme mi to še dovoljuje, še več posijalo je tudi sonce, tako je kar prijetno hoditi po že kar zelenih predelih okrog veliko stanov na planini. Bivša sirarna na sredini je edina zidana stavba, vse ostale so lesene in lepo vzdrževane. Nisem opazil podrtije ali zapuščenega stanu na vsej planini.

Močan pritok izpod Bušnice, severno nad planino pridno polni novo leseno korito na robu planine in še naprej ga bo, kajti zopet je pričelo rahlo deževati. Dež me preganja, zapustim planino in se vrnem v dolino.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker