Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Blato

Živahna in prostrana planina s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami je pomembno križišče planinskih poti, ki se tod razkropijo proti planini Zgornji Vogar, planini Pri Jezeru, planini V Lazu, planini Krstenici ...Janez Pikon: Planina leži v gozdnati globeli nad Dolino Suho visoko in zahodno nad Dolino Voje. Živahna in prostrana planina s številnimi stanovi in počitniškimi hišicami je pomembno križišče planinskih poti.

Planina Blato

Leži v globoki dolini (1147 m) vzhodno pod planino Vodični vrh, okoliških vrhov ni opaziti, ki se tod razkropijo proti planini Zgornji Vogar, planini Pri Jezeru, planini V Lazu, planini Krstenici. Do vzhodnega roba planine vodi gozdna cesta s Stare Fužine, mimo Doline Voje in Doline Suhe (8 km). O planini Blato je malo zapisanega, kajti vsak hiti v gore mimo planine in si te nima časa dobro ogledati. Pri vračanju nazaj v dolino je ponavadi zopet premalo časa ali pozornosti, sprehoditi se proti kar veliki planini v lasti vaščanov iz Stare Fužine.

Kljub rahlemu dežju in nestabilnemu vremenu se odločim proti planini Blato nad Dolino Voje. Pogledat grem, kako je kaj v tem predelu nižje med planino Pri Jezeru in planino Krstenica.

Med potjo opazim, da je cesta že popravljena in kar dobro urejena za večje obiske planincev do parkirišča pred planino. Ogledam si slap Suhe, ki se je od zadnjega deževja zopet opomogel z kar močnimi pritoki višje s planine Zgornji Vogar.

Planina Blato, 1147 m

Sprehodim se po obrobju celotne planine in si ogledam čim več kar je na njej. Vreme mi to še dovoljuje, še več posijalo je tudi sonce, tako je kar prijetno hoditi po že kar zelenih predelih okrog veliko stanov na planini. Bivša sirarna na sredini je edina zidana stavba, vse ostale so lesene in lepo vzdrževane. Nisem opazil podrtije ali zapuščenega stanu na vsej planini.

Močan pritok izpod Bušnice, severno nad planino pridno polni novo leseno korito na robu planine in še naprej ga bo, kajti zopet je pričelo rahlo deževati. Dež me preganja, zapustim planino in se vrnem v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Blato

Planina Blato Vodno korito

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti