Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na San Pietru za 40 ton ostankov Inex Adrie

Dnevnik - Zlatka Strgar: Pričakovali so, da je na gori največ 20 ton ostankov letala, a jih je veliko več. Na Korziki je skoraj ves minuli teden deževalo, možje pa so bili v takšnih razmerah vse dni na gori. Posmrtne ostanke žrtev so predali francoski policiji.

V Campo del Oro, kjer je nastanjeno vodstvo slovenske ekipe, ki visoko v gori San Pietro odstranjuje razbitine pred 27 leti zrušenega letala DC-9 super 80 tedanje Inex Adrie, je vodja operacije Bojan Kopač zaskrbljen zaradi katastrofalno slabega vremena, ki ekipi otežuje delo na zahtevnem terenu. Na Korziki je skoraj ves minuli teden deževalo, možje pa so bili v takšnih razmerah vse dni na gori.

Gorski reševalci, gasilci in vojaki - v operativnem delu na gori jih je vsak dan petinštirideset - so doslej zbrali in do zbirnega mesta nad vasjo Petreto Bicchisano spravili več kot 13 ton ostankov letala. Delo bi že v ugodnih vremenskih razmerah zahtevalo velik napor, v dežju pa je previdnost in skrb za varnost še dodatna naloga slehernega posameznika.

Dnevnikova ekipa, ki je pod vodstvom podpolkovnika Boštjana Blaznika peš odšla na goro San Pietro, se je na lastne oči prepričala, da je Slovenija na Korziko poslala moštvo, ki na terenu deluje kot brezhiben mehanizem, a je hkrati tudi človeški, ko možje spoštljivo pobirajo ne le drobne in velike kose letala, ampak tudi posmrtne ostanke žrtev in najdene osebne predmete.

Na gori so odkrili veliko več, kot so pričakovali. Kopač je po prvem tednu dela ocenil, da je ostankov letala okoli 40 ton, prvotno pa so menili, da gre le za 15 do 20 ton. Veliko dela ima tudi patolog, ki skrbno dokumentira odkrite posmrtne ostanke.

Med operacijo se je pokazalo, da je obseg območja, na katerem so ostanki razbitin, bistveno večji, kot je predvidela strokovna komisija po ogledu terena februarja. "Odkrivajo se stvari, za katere ni nihče vedel, zato bo dela še več. Ostankov žrtev je več, kot smo mislili," je povedal Kopač, ki je o tem obvestil francoske oblasti in slovensko veleposlaništvo v Parizu. Ob koncu minulega tedna so francoski policiji uradno predali najdene posmrtne ostanke, vključil pa se je tudi francoski državni tožilec. Francozi, ki so menili, da so svoje delo že zdavnaj opravili, bodo morali zdaj znova odpreti to poglavje in po predpisanih postopkih obravnavati prevzete najdbe. Obe državi se bosta kasneje morali dogovoriti, da Francija ostanke preda Sloveniji.

Video: čiščenje gore zaznamovane s slovenskimi življenji >>>

Spomnimo, da je 1. decembra 1981 Adriino letalo nekaj minut pred 9. uro zjutraj in le sedem minut pred napovedanim pristankom na letališču Campo del Oro v bližini Ajaccia, glavnega mesta Korzike, strahovito treščilo v kamnito gmoto. Po poročanju takratnih francoskih in slovenskih oblasti je 173 potnikov in 6 članov posadke umrlo v nekaj sekundah, ko se je letalo razletelo na obsežnem območju težko dostopne gore. Prav zaradi te nedostopnosti je na gori 27 let kljub radovednežem in iskalcem ostalo veliko nedotaknjenega.

Člani ekipe se do ostankov zaradi spolzkih, strmih in zaraščenih globeli prebijajo po zelo nevarnem terenu, vendar je Kopač poudaril, da je to cvet profesionalcev iz vrst gorskih reševalcev, gasilcev in vojakov, ki bodo nalogo zmogli opraviti do roka - 29. maja. "Zavedam se, da bo utrujenost vsak dan večja in da lahko pride tudi do poškodb - doslej je zdravnica poskrbela za dva člana ekipe -, v vsakem trenutku in pred komer koli pa sem pripravljen povedati, da Francozi tega, kar delajo naši fantje, ne bi zmogli," je dejal Kopač. Ekipa bo na gori delala še deset dni.


San Pietro ne mara tehnike

Na gori se zdi, kot da dosežki tehnike niso zaželeni. Dnevnikovi ekipi je denimo na vrhu odpovedala povsem napolnjena baterija v fotografskem aparatu. V minulem tednu je prišlo do okvare na helikopterju francoskih reševalcev in zrakoplovu slovenske vojske. Namučili so se tudi fantje, ki so pred prihodom ekipe vzpostavljali radijske zveze.


Tone Smolej: S tako ekipo si upam iti povsod po svetu

Vodja gorskih reševalcev v operaciji na gori San Pietro Tone Smolej, sicer tudi inštruktor letalskega reševanja in predsednik letalske komisije pri GRZS, je v soboto po vrnitvi z gore povedal: "Razočaran sem nad vremenom, vsak dan se ukvarjamo s temi težavami, eno uro traja, da moštvo s plovilom pride na goro, potem megla, veter, dež. Danes so bili v 15 minutah vsi mokri do kože. Ni se kam umakniti. Vseeno smo danes na zbirno mesto prepeljali 4 tone materiala, vse skupine na gori so delale, kot da ni ovir, čeprav je območje delovišča zaradi mokrote postalo zelo nevarno. Zelo sem zadovoljen z moštvom, delajo odgovorno in potrpežljivo. Če bo država pametna, bo izkoristila te prednosti. To je ekipa, ki jo lahko pošlje kamor koli na svetu, boljše v državi ni."



Zlatka Strgar

   19.05.2008

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti