Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Okno

Nad Prednjim oknom; pogled na Jalovčeve oblakeČetrtkova zgodba - Iztok Snoj: ... samo sreči in naključju se mora zahvaliti, da ga niso skurile strele. Če je po tej turi že čutil navdušenje nad preživetjem, bi bilo bolje, da bi o tem molčal, ne pa da svojo nepremišljenost razglaša za nekakšno izjemno doživetje ... (Tako o zgodbi Devana Vižintin)

Okno

Četrtkova zgodba

 
Okna v gorah me vedno znova privlačijo. V zamegljenih gorah se razveselim tudi oken v oblakih. In ko teh ni, opazujem, kako majhne line v hitrih meglicah nenehno spreminjajo dioptrijo pobočij za njimi. Vse skupaj prekaša samo stati nad okni in biti nad oblaki.
 
 Pogled na Mojstrovke Povodni mož. Zanimiva številka dneva, 09.08.07 in četrtek, skorajda simetrično ime tedna. Ali name vplivajo nekatere številke, ko na primer trinajstica? Tuintam sem na ta dan pazljivejši. Ne samo občasno, pozoren bi lahko bil vsakokrat! Stemni se. V zgodnjem popoldnevu pisarno osvetlimo z lučmi. »Adijo, grem.« »Pa ne v gore?« »Četrtek je, kam pa.« »Kako? Napovedan je dež!« »Kakšen dež? Za popoldan so napovedali razjasnitve.« »Si pogledal skozi okno, kakšno je zunaj?« Odidem brez besed. Prepričano zapeljem v rondo. Črnjava čepi točno za Šmarno Goro. Deželo pregrinja teman plašč in napoveduje prihod povodnega moža. Svetla odprtina v oblakih za Kočno me napelje k vožnji skozi Vodice. Do Brnika postane nebo enotno mrakobno. Po prednjem oknu avtomobila začne teči potok iz zraka.
 
 Prisojnikova vršna gmota Tiktak odločitev za Prisank. Kam? ugibam sedeč togo za vodno zaveso. Kdaj verjeti vremenski napovedi in kdaj ne? Kako na splošno vedeti, katere informacije so točne in katere zavajajoče? Počasi začnem izgovarjati imena vrhov in krajev. Ob Kranjski Gori začutim notranji nasmeh. Mala Pišnica? Velika? Ni ponovitve odziva. Mala Mojstrovka? Spet nič. Nad Vitrancem je nebo posvetljeno, iz zraka spran smrad, cestni vrvež umirjen in okoliške gore izpraznjene. Jasno, da sem na Vršiču zadovoljen z modrino neba nad pristnim Prisankom! Danes ga imenujem kar po domače, celo rahlo ljubkovalno. Gora stoji dokaj mogočno, konkretno. To ni Prisank iz risank.
 
 Kamnita glava ob poti pod Prednjim oknom Lahkotnost v okolici. Do vstopa v steno je tudi kratek sestop. Hitrost se na prvih klinih iz nog preseli v utrip srca. V nasprotju z lansko jesenjo zlahka sledim poti. Tenki vlakci kapelj se med lahnim pocejanjem s stene lesketajo v soncu. Goro obletijo novorojene meglice. Lahkotno se dvigajo kvišku. Po malem jih bom ves čas opazoval in občudoval. In hkrati pazil, ali se bodo začele zbirati v večje skupine. Smejem se, kako sem se v tej steni vrtel v krogih jeseni in opazil vse drugo, razen markacij. Žvižg mladega kozoroga. Koliko je ta hip v gorah gorskih živali, in koliko je v stenah ljudi? Lahkotno skoči s skale, naredi nekaj hitrih skokov po grušču in se ustavi. Gledava se. Živali vedó – v hitrosti je varnost. Močne sile se lahko ubraniš le z veliko hitrostjo in spretnostjo. V negotovem vremenskem kotličku je znanje hitrega sestopa lahko odločilno. Kot za vsako drugo spretnost je tudi za to potrebna vaja.
 
 Vršiške trave; pogled nazaj Energija okolice okna. Okoli skal stopim pod veliko ovalno odprtino v gori. Imel sem dober občutek hitrosti. Kót kazalcev na uri kaže drugače! Se ob močnem vživetju v naravo čas porablja hitreje? Nenavaden občutek je med lazenjem po skalovju nad oknom. Kôt bi sila, ki je okno storila, bila tu še prisotna. Na tem delu gore se čuti drugače. Zapustim pot in zlezem na oster greben. Poskušam priti iznad te posebnosti v gori. Globina pod prsti nog naredi izjemen vtis. Čutim se osvobojenega, razvezanega s strahom prepada. Kdaj in kdo je vcepil vame program negotovosti, da na podobnih mestih občasno ne zaupam vase? Nekaterim so v program strah pred višino dodali celo vrtoglavico. Čvrsti podobi Jalovca obrnem hrbet. Užitek so koraki na visoki meji med dvema deželama. Zlahka zlezem do markacij in spoznam – tudi gori povsem zaupam. Sama od sebe se mi ne bo spodmaknila spod nog.
 
 V Prednjem oknu; pogled na kranjskogorsko stran Energija višin. Višave imajo svojo moč, energijo. Alpinistov ne vlečejo le uspehi na najvišje vrhove. Višja je gora, večji potencial energije ima. Mogočnejša je, več energije ima uskladiščene v sebi. Imeti pod seboj tak krepak zalogaj energije je poseben občutek. Svetloba sije od vsepovsod, po malem celo iz belih kamnitih tal. Na sprehodu po dolgem grebenu se počutim lažjega, nič utesnjenega. Prijem za prijemom izginja vpliv gore, hkrati se povečuje moč zraka oziroma praznega prostora. Nisem več sam. Okolica gore je polna svetlih oblakov. Nebo na drugi strani gore je izgubilo vedrost. Katera moč (energija) višin tako zlahka iz dolin vleče uparjeno vodo?
 
 Greben od Prednjega okna proti vrhu gore Prehrana. Pred izletom jem za malico največkrat testenine z omako. Vrsta hrane je pomembna. Pavle kljub svojim letom še vedno izvede izjemen dosežek. Sam pravi, da mu koristi skrbno izbrana hrana. Tisto, kar nekateri športniki jedo med tekmovanji, ni več prehrana. Samo še gorivo, lahko tudi sintetično. Za izboljšanje izgorevanja specialno začinjeno. Je izbira hrane pomembna tudi za moje izlete? Vpliva na intenzivnost vživetja v naravo? Za malico sem danes pojedel prgišče paradižnikovih semen, zraslih v slastnem mesu okroglih in rdečih sadežev. Politih z dobrim oljčnim oljem, da je imel kruh kaj popivnati in pomazati. Kako zrno dobre naravne soli se ni imelo časa stopiti. Elektroliti so zagotovili dodatno prevodnost krvi, povečali električno napetost v glavi… (strele tam notri ne bi smele sekati).
 
 Oblaki na trentarskimi gorami V družbi oblakov. Za manjšimi oblački hitim proti vrhu. Spogledam se večjim pajčolanom meglic, ki olepšuje videz Vršiča. Pred zadnjim vzponom ugibam. Bom danes edini vpisan v knjigo? V odgovor se z druge strani gore zasliši kratek ropot groma. Le nekaj minut potrebujem do najvišje točke. Zanima me tudi dogajanje na drugi strani gore. Vrh. Ničesar ni videti. Niti hipa nočem čakati, takoj želim dol. Najverjetneje po južnem pobočju glede na razmere. Odločitev pustim za drugi odcep. Nižje se spomnim: ne bom edini vpisan v knjigo, ker sploh nisem vpisan! Oblaki, ki so v gorah velikokrat, se nikoli ne vpišejo. Prej izbrišejo kakšnega.
 
 Špikov oblak Energija zraka. Sivina skal se meša s sivino v zraku, vidljivosti ni. Ne pustim, da bi nad menoj zavladal pridih strahu pred nevihto, ki me je požgečkal po podplatih. Drobni kamenčki se zavrtijo pod čevlji. Zlahka se ujamem, zlahka bi tudi grdo padel. Opozorilo? Le sporočilo – tokrat ne hiti. Tudi sonce pravkar nekje počasi zahaja. Na drugem odcepu za južno pot je zrak spet čutiti prijazen. Špik se ponovno vidi. Škrlatice nisem opazil in Razor je v celoti zastrt. Prepričano izberem sestop po grebenu. Občasno se naredijo okna v oblaku. Nad Prednjim oknom presenečeno gledam, zakaj ne vidim razčlemb. Okno je motno, medlo od mešanice mraka in megle.
 
 Vršni del Prisojnika, pogled proti vzhodu Prijetna gotovost znane poti. Razliko med sivino zraka in zemlje razkrijem s počepom, ko bazo približam tlom. Oblak, ki svojo bazo znižuje pred Razorjem, ostaja na isti oddaljenosti. Mrak je krajši, kot ponavadi. Srednji del svetim z lučjo. Strela, grušček na spodnjem delu grebenske poti, se pod peto nepričakovano okretno zasuče. Hipoma si pomagam s peto (zadnjo) oporno točko. Hitel sem po vlažni in strmi poti, pa ni bilo treba! Borovci na ovinku k Vršiču sijajno dišijo. Prisolnik je obdržal oblake, Solna glava spodaj stoji sama.
 
 Ob Prednjem oknu; pogled na pot mimo okna Vršiški sprehod. Vedno mi je sprehod po vršiškem hrbtišču prijeten, ne glede na utrujenost. Vsakokrat je sveže pihljalo iz Trente in tudi danes se čuti veter na licih. Sredina ima mehko preprogo. Nekje sem skrenil s poti. Iščem nadaljevanje in svetim okoli. Kot bi v razpršeni, z meglico pomešani svetlobi na tleh gorele drobcene svečke, svétile lučke. Radovedno se jim približam. Rahlo vzplapolajo in se dvignejo - oči tropa ovac! Pet pred deseto zakoračim pred vhod Tičarjevega doma. Preddverje pomivajo z vodo.
 
 Večerno nebo nad Jalovcem Dom. »A se da še kaj dobit'?« »Če popijete pred vrati.« »Tudi če rečete, da danes ne daste ničesar več, bom razumel in tudi ne bo nič narobe.« »Ni problema, prinesem vam skozi kuhinjo. A kar peš?« »Peš ja. S Prisojnika gre samo...« Oskrbnik je prijeten. Usedem se zraven njega na klop. »S Prisojnika, pravite? Kuharica mi je pred petnajstimi minutami pravila, da nekdo hodi navzdol, da vidi luč. Rekel sem, da je verjetno videla odsev avtomobilskega žarometa.« Ne mudi se mu v kočo, kot tudi meni ne. Osvežujeva današnje vremensko dogajanje. Skozi lase se vrtinči sapa hladnega vetriča. Moč Prisankove magičnosti je počasi popustila. Odpeljem lahko proti končnemu cilju, domov.
 
(Objavljeno v PV 2008/4)
Iztok Snoj

Pripomba v pismih bralcev, PV 2008/5, stran 77:
 
Zakaj se Snoj hvali?
 
V aprilski številki PV ste na straneh 11-13 objavili članek Okno, ki ga je napisal Iztok Snoj. Članek je sicer kar zanimivo branje, toda to, kar je počel avtor, je popolna neumnost! Mar se v uredništvu ne zavedate, da z objavljanjem takih člankov lahko povzročite nemalo gorja med morebitnimi naivnimi mladimi posnemovalci? Avtor se je vedel skrajno neodgovorno. V slabem vremenu se je odpravil na resno visokogorsko turo, in to pozno popoldne. Bil je sam, iz spisa niti ni videti, da je komu povedal, kam gre. Samo sreči in naključju se mora zahvaliti, da ga niso skurile strele. Če je po tej turi že čutil navdušenje nad preživetjem, bi bilo bolje, da bi o tem molčal, ne pa da svojo nepremišljenost razglaša za nekakšno izjemno doživetje. Če bi se mu na gori kaj zgodilo, menim, da bi njegova zgodba lahko postala klasičen primer, kdaj je treba ponesrečencu zaračunati reševanje. Večje neodgovornosti si ne znam predstavljati: izkušen gornik rine z glavo skozi zid! Uredništvu pa svetujem, da člankov o takih neumnostih ne objavlja!
Devana Vižintin

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiv: Četrtkova zgodba


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti