Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Vodični vrh

Na bivši sirarni planine Vodični vrhJanez Pikon: Nad planino Zgornji Vogar in planino Pri Jezeru leži višje pod gozdnim vrhom planina, čezenj je speljana označena pot, kot nalašč za tiste, ki si želijo mirnega kotička sredi najbolj obiskanega predela v naših gorah.

Planina Vodični vrh

Začnem pri križu in nadaljujem mimo Vorenčkovce na Klanico in že sem na široki poti na planino Spodnji Vogar. Mimo spomenika in planine Spodnji Vogar nadaljujem preko planine Zgornji Vogar. Prečkam gozdno cesto in po nekaj metrih zavijem v klanec. Tukaj je potrebno paziti na markacije, kajti markirana pot se bolje vidi malo višje v gozdu. Pot me vodi po strmem bukovem gozdu do nekaj serpentin, kjer se steza tudi kdaj izgubi. Nadaljevanje je dobro označeno največ po drevju in dovolj visoko tudi danes, ko višje naletim na pot, ki je še popolnoma pod snegom. Da pridobivam na nadmorski višini opazim po spremembi gozdnih tal, drevju in vedno večjimi in daljšimi zaplatami snega. Strmi vzpon kmalu popusti in teren se zravna, kjer nastopi hoja po mehkem snegu med gozdom do razglednika, kamor se najprej odpravim.

Planina Vodični vrh

Lep pogled na Julijske Alpe s Triglavom v ozadju in planino Blato, Krsteniški Stog, Jezerski Stog in Prevalski Stog v ospredju.. Zapustim razglednik in se vrnem proti planini, ki jo po nekaj minutah dosežem. Lep je pogled na že opuščeno F'žinarsko planino s primerno ohranjenimi stanovi in sirarno na sredini. Posedim na klopi sredi planine ob stari sirarni, ki ima po podatkih domačinov, dolgo in nepozabno zgodovino. Velik in pozitiven pečat ji je dal vsekakor mož in sirar, ki so mu bile planine in gore edino pravo življenje. Obhodim ves predel, si ogledam stanove z okolico, skratka iščem zanimivosti na planini, kar je še ostalo iz časov, ko je planina še živela, vedno najdem kaj zanimivega in si skrbno zabeležim.

Sirarna na planini Vodični vrh, planina Blato, planina Krstenica

Posebnost na planini je kamnita plošča na stari sirarni, kajti na njej je dobro viden priimek in ime sirarja iz tistih časov, ko je živel in delal po več bohinjskih planinah, to je Franc Štros iz Stare Fužine. Njegovo ime in priimek ali le začetnice sem našel na vseh omenjenih planinah vključno s planino Ovčarija. Rad je na stanove vrezoval svoje podatke z letnico in pomembnimi znaki. Na planini Vodični vrh so najbolj popolni in tudi na kamniti plošči sirarne, ki se je ohranila še iz časa sirarja Franca Štrosa.

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Vodični vrh

Lesorez na stanu Letnica na sirarni
Planina Blato Sirarna na planini

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti