Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Vodični vrh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Vodični vrh

Lesorez na stanu Letnica na sirarni
Planina Blato Sirarna na planini
sreda, 14. maj 2008, ob 15:15, Janez Pikon, ogledov: 2445

Na bivši sirarni planine Vodični vrhJanez Pikon: Nad Vogarjem in planino pri Jezeru leži višje pod gozdnim vrhom planina Vodični vrh. Čezenj je speljana označena pot, kot nalašč za tiste, ki si želijo mirnega kotička sredi najbolj obiskanega predela v Bohinjskih gorah.

Začnem pri križu in nadaljujem mimo Vorenčkojce preko Klanice in že sem na široki poti na Vogar. Mimo spomenika in planine Spodnji Vogar nadaljujem preko planine Zgornji Vogar. Prečkam gozdno cesto in po nekaj metrih zavijem  desno v klanec. Tukaj je potrebno paziti na markacije, kajti markirana pot se bolje vidi malo višje v gozdu. Pot me vodi po strmem bukovem gozdu do začetka serpentin se steza tudi kdaj izgubi.

Planina Vodični vrh

Nadaljevanje je dobro označeno največ po drevju in dovolj visoko tudi danes, ko višje naletim na pot, ki je še popolnoma pod snegom. Da pridobivam na nadmorski višini opazim po spremembi gozdnih tal, drevju in vedno večjimi in daljšimi zaplatami snega. Strmi vzpon mi dvigne pulz, toda kmalu se teren zravna sedaj nastopi hoja po mehkem snegu med gozdom do razglednika, kamor se najprej odpravim.

Sirarna na planini Vodični vrh, planina Blato, planina Krstenica

Lep pogled proti planini Blato in vrhovom nad planino Krstenica, kljub rahlemu meglenemu vencu nad prvim grebenom (Prevalski, Jezerski in Mali ali Krsteniški Stog). Zapustim razglednik in se vrnem v levo proti planini, ki jo po nekaj minutah dosežem. Lep je pogled na že opuščeno Fužinarsko planino z osmimi primerno ohranjenimi stanovi in sirarno na sredini. Posedim na klopi sredi planine ob stari sirarni, ki ima po podatkih domačinov, ki jim je planina blizu, dolgo in nepozabno zgodovino. Velik in pozitiven pečat ji je dal vsekakor mož in sirar, ki so mu bile planine in gore edino pravilno življenje. Obhodim ves predel, si ogledam stanove z okolico, skratka iščem zanimivosti na planini, kar je še ostalo iz časov, ko je planina še živela. Vedno najdem kaj in si skrbno zabeležim, če je tudi le moj spomin.

Nekaj iz mojega spomina torej. Namenoma sem v povzetek postavil fotografijo kamnite plošče na stari sirarni, kajti na njej je dobro viden priimek in ime sirarja iz tistih časov, ko je živel in delal po vseh Fužinarskih planinah, to je Franc Štros iz Stare Fužine. Njegovo ime in priimek ali le začetnice sem našel, verjeli ali ne, na vseh omenjenih planinah vključno s planino Ovčarija. Rad je na stanove vrezoval svoje podatke z letnico in pomembnimi znaki. Na planini Vodični vrh so najbolj popolni in tudi na kamniti plošči sirarne, ki se je ohranila še iz tistih časov.

Janez Pikon

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker