Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ledena jama Werfen

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Ledena jama Werfen

Ledena dvorana Werfen Ob vhodu v jamo Werfen
Grad Hohenwerfen Vhod v jamo Werfen
nedelja, 11. maj 2008, ob 15:42, Janez Pikon, ogledov: 8218

Pogled z vhoda ledene jame WerfenJanez Pikon: Dežela Salzburška se izkazuje v samih superlativih z mestom Salzburg, slavni virtuoz Mozart, mogočne gore in bogati solni rudniki, ter največje ledene jame na svetu, ledene jame Eisriesenwelt.

Izlet smo začeli z jutranjo vožnjo proti deželi Salzburški. Malo pred vasico Werfen smo zapustili avtocesto in se zapeljali v dolino reke Salzach. Od tu se začnemo vzpenjati po gorski cesti Eisriesenweltstrasse, ki nas je vodila do parkirišča na višini ca 1000 m. Nadaljujemo peš do koče Wimmer Hüte (hoje  20 min), nato smo se z gondolo dvignili na 1.500 m visoko. Od tu naprej nadaljujemo ponovno peš (hoje 20 min), do vhoda v mogočen jamski sistem, ki ga določajo ledeni kapniki in ustvarjajo čudovite podobe, dopolnjuje pa jih še igra svetlobe in vode. Znana debelina ledu, ki so jo lahko izmerili znaša 25 metrov. Jamski sistem so uradno odkrili šele leta 1879, prej pa je bil del podzemnega sveta poznan samo divjim lovcem.

Ledena jama Werfen

V jami smo po lesenih stopicah prehodili nekaj lepih dvoran in hodnikov, ter videli razne like izoblikovane iz ledu, ki jih je izoblikovala temperatura zraka in druge naravne okoliščine, vendar je celotna jama dolga okrog 41 km.  Mi smo videli le del vsega,  kar je odprto kot turistična jama. Približno 1400 lesenih stopnic je potrebno prehoditi in zopet smo se krožno vrnili do vhoda v jamo. (fotografiranje ni dovoljeno, prikazane so izvirne fotografije Ledena jama Werfen).

Grajsko obzidje

Po ogledu ledenih jam se vrnemo do planinske koče dr.Ödl Haus, od koder smo se razgledali po Salzburški pokrajini. Ob povratku v dolino smo se ustavili v vasici Werfen. Večkrat smo se peljali proti Salzburgu in občudovali mogočno trdnjavo Hohenwerfen, ki se zelo privlačno dviguje nad ozko dolino Salzacha in katero srednjeveško poslopje se spušča po pobočju navzdol. Tokrat smo imeli priložnost, da si jo ogledamo tudi navznoter. Grajsko poslopje, ki je skozi stoletja spreminjalo svojo namembnost (od vojaške utrdbe, lovskega dvora, vojaške baze, do državnih zaporov), danes nudi pestro muzejsko zbirko na temo orožja in sokolov.

Janez Pikon
Oznake: FOT, JAM
eXTReMe Tracker