Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gozdarski inšpektorji nad pustolovce

Dnevnik: V teh dneh so bili zelo aktivni gozdarski inšpektorji, ki so v nekaterih slovenskih gozdovih lovili takšne in drugačne pustolovce. Akcija, ki so jo izvedli skupaj s postojnskimi in novogoriškimi policisti, se je uspešno končala, saj so odkrili organizatorja adrenalinskih voženj v naravi, kar je sicer strogo prepovedano.

Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju namreč določa, da je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili.

Da se v naših gozdovih dogajajo "zanimive" stvari, so inšpektorji odkrili kar s pomočjo svetovnega spleta, kjer so domiselni podjetneži ponujali organizacijo vožnje s terenskimi vozili po pragozdovih Slovenije in območju življenjskega prostora medvedov. Poleg tega so v zadnjem času vse bolj deževale prijave občanov, da se po gozdovih podijo predrzneži, ki za svoje izživljanje uporabljajo vse bolj popularne štirikolesne motorje.

Poostreni nadzor so pristojni organi izvedli na območju Trnovske planote, Nanosa, Javornikov, Mašuna in Sviščakov, v njem pa je sodelovalo devet gozdarskih inšpektorjev pod vodstvom Alenke Čar Seražin. Ekipa je na območju Smrekove drage na Trnovski planoti uspela izslediti skupino pustolovcev, ki je nasedla omenjenemu oglasu na spletu. Izkazalo se je, da gre za švicarske državljane, inšpektorji so njihov podvig prekinili v trenutku, ko se je kolona terenskih vozil ustavila, ker je bilo preveč snega. Kot je sporočil direktor gozdarske inšpekcije Bojan Vomer, so organizatorja avanture kaznovali z dobrima dvema tisočakoma evrov kazni, odgovorna oseba pa bo morala plačati malo več kot 200 evrov globe.

Med celotnim nadzorom so sicer inšpektorji odkrili še nekaj drugih kršiteljev, proti katerim so ustrezno ukrepali predvsem zaradi parkiranja vozil v naravnem okolju in vožnje s štirikolesniki. Vomer ob tem opozarja, da je namen akcije opozoriti obiskovalce gozdov na pravila obnašanja v naravi, ki jih je za ohranitev neokrnjenosti okolja treba dosledno spoštovati.

   07.05.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti