Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izvir Grmečice

Cvetoča češnja sredi Sodjovega rovta v PrečnikuJanez Pikon: Izvir Grmečice izstopi vzhodno pod planoto Strme nad Nemškim Rovtom. Vsa struga od izvira do slapu je dolga približno 1,5 km skupaj z globokimi, krajšimi koriti v spodnjem predelu.

Izvir Grmečice

Obiščem Izvir Grmečice vendar začnem že v Sodjovemu rovtu in nadaljujem po uhojeni, obenem najkrajši poti na Strme. Povsod je videti prebujanje pomladi. Lep je pogled na cvetočo češnjo v rovtu za katero gospodar Jože še posebno skrbi in je nanjo tudi ponosen. Struga Grmečice je v tem predelu strma z zelo malo vode. Večje količine se zbirajo nižje v koritih do slapu, tu je slediti močnejše tokove le ob občasnem večjem deževju. Z listjem in manjšim drevjem je prekrita vsa struga do uradnega izvira, čeprav se dobro vidi po mogočnih strmih stenah z obeh strani pobočja, da so bili tudi tukaj v zelo zgodnjih davnih časih močni tokovi.

Ob strugi do Izvira potoka Grmečice, Lubarca ali kožarca na Strmah

Na fotografiji vam prikazujem izvir, toda ob večjem deževju je tukaj že prvi slap visok do 4 metre. V bližini izvira ni videti toliko ali nič vode za tako mogočen slap med Logom in Nomenjem.

Sodjova šešnja v PRečniku, Polančov rovt na Strmah

Sprehodim se krožno po Strmah in obiščem večino rovtov, vsi so lepo urejeni in že pripravljeni za poletne dejavnosti, nekaj vam jih predstavljam na fotografijah, kakor tudi kožarico ali lubarco v Bačarjevemu rovtu. Videl sem že nekaj takih koč narejenih iz lubja, toda tako lepe kot je ta na Strmah, še nisem videl. Vsakič, ko hodim mimo, obiščem tudi kočo iz lubja (kožarco ali lubarco).

Zanimiv je tudi portret Kramarjovga Tonclna, z leta 1983 avtorja Polajnarja. Upam, da mi lastnica ne bo preveč zamerila, ker vam ga prikazujem na fotografiji.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Izvir Grmečice

Na Strmah Kramarjov Toncl

G-L: YouTube
Slap Grmečice:
1   A   B   C   D   E   F   G   H


1 komentarjev na članku "Izvir Grmečice"

Dušan Škodič,

Pred slabim mesecem sem se tudi sam odpravil do zgornjega toka Grmečice. Čeprav sem imel nekaj predhodnih informacij, pa sem se ob obstoječem stanju zgrozil. Pod Prečnikom, kjer se končno prične "prava voda", obiskovalca struge pričakajo tone raztreščenih odpadkov, od celih avtomobilskih delov danes že oldtajmerjev, do traktorskih gum, električnih kablov in plastike, ter po grmovju obešenih zastav iz starih cunj in med skalami zataknjene vsakdanje gospodinjske navlake. Sicer čudoviti strugi sem sledil kakšen kilometer, dokler me ni neopremljenega s tesnijo prisilila k vrnitvi in spustu do spodnjih slapov preko ostankov planine Nomenjska brda.

Očitno gre pri kotanji pod izvirom za več desetletij uporabljano komunalno odlagališče, ki ga narava sama nikoli ne bo sanirala. Tudi spodnji slap zbledi zaradi navlake, ki jo je tok prinesel do zelenega tolmuna pod njim.

Kakšna škoda in še večja sramota!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti