Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ribčeva planina

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Ribčeva planina

Ribčeva planina Staje za živino
sreda, 30. april 2008, ob 14:29, Janez Pikon, ogledov: 2499

Ribčeva planina na JeloviciJanez Pikon: Planina je bila še pod debelo snežno odejo, poleg že močno oblačnega vremena se že od jutra valijo nad Julijskimi Alpami in večjim predelom prostrane Jelovice, temni oblaki.

Začnem nad Bitenjsko planino desno pri odcepu gozdne ceste proti Ribčevi planini. Po cestišču so še ostanki lesa in kamenja pa tudi snežne zaplate prav do planine, kamor prispem po približno štiridesetih minutah hoje. Tudi tukaj je slediti, da je sneg še do pred kratkim pokrival večji del planine. Višje proti zgornjemu robu je gozdni predel še vedno pod snežno odejo.

Ribčeva planina na Jelovici

Obiščem veliko logarsko kočo na spodnjem delu planine in si ogledujem razpadajoč objekt, ki je dolgo vrsto let služil za prebivanje in službovanje gozdnih delavcev na planini in drugod po Jelovici. Po pripovedovanju le teh naj bi bila tu v bližini tudi velika konjušnica, kamor so vsak dan po opravljenem delu do naslednjega dne privezovali konje.

Bivša logarska koča, Debeli vrh ... Mišelj vrh, Ribčeva planina

Ostanki vojaških bunkerjev so še vedno vidni na obrobju planine, vendar jih je težje opaziti v zaraščenem predelu predvsem višje nad planino.

Tako kot na Bitenjski planini tako tudi tukaj vsako leto redno pasejo živino domačini pašne skupnosti Bitnje, Lepence in Log, toda ne tako množično, kot včasih, tudi velika sirarna in ostanki betonskih staj pričajo o aktivnostih na Ribčevi planini.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker