Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova žrtev ceste smrti

Slovenske novice: Vznemirljiva kolesarska vožnja po cesti smrti v bližini bolivijskega glavnega mesta La Paz se je znova končala tragično

Že dvanajst mrtvih — Ni znano, zakaj se je nesreča zgodila, kolo je delovalo brezhibno — Po cesti smrti vsako leto 25.000 kolesarjev, željnih adrenalina

La Paz, 22. aprila: Ameriški turist, 56-letni Kenneth Mitchell, je postal še ena žrtev kolesarske steze, ki postaja ena od največjih bolivijskih turističnih atrakcij. Ta vznemirljiv adrenalinski užitek ima samo eno pomanjkljivost – v desetih letih je zahteval že 12 smrtnih žrtev. »Nesreča se je zgodila v soboto, ko je Kenneth z gorskim kolesom zapeljal čez rob steze in padel 60 metrov globoko,« je pretresen povedal organizator kolesarske dogodivščine Alistair Matthew, ustanovitelj agencije Gravity Assisted Mountain Biking. Vzrok za tragično nesrečo ni znan. Bolivijska policija se je zavila v molk, Matthew pa je povedal, da je bilo kolo, ki so ga našli ob robu steze, brezhibno. »Vse skupaj nas je zelo šokiralo. Kenneth ni divjal, bil je zanesljiv kolesar,« je dejal Matthew, za katerega je bila Mitchellova nesreča prvi smrtni primer v karieri. »Nevarnost lahko poskusimo zmanjšati na minimum, ne moremo pa je odpraviti. Ne prodajamo vstopnic za sedenje na kavču in gledanje gorskega kolesarjenja, mi prodajamo pravo stvar,« je še dodal.

Ozka in neasfaltirana cesta vzhodno od La Paza, sicer najvišje ležeče prestolnice na svetu, je polna ostrih zavojev in globokih prepadov. V samo 64 kilometrih morajo vozniki premagati kar 3600 metrov nadmorske višine. Vzdevek avtocesta smrti si je prislužila zaradi pogostih nesreč avtobusov, saj so nemalokrat zgrmeli čez tisoč metrov visoke klife.

Leta 2007 so odprli novo, asfaltirano cesto in tako končali morijo, ki je vzela več sto življenj na leto, avtocesta smrti pa je postala turistična atrakcija, ki privablja avantur željne ljudi vsega sveta. Matthew je leta 1998 prvi popeljal po Camino de la Muerte skupino kolesarjev, danes 15 različnih ponudnikov po ozki in vijugasti cesti popelje okoli 25.000 adrenalina željnih kolesarskih navdušencev na leto. Večina se ob koncu dneva ob pijači v bolivijskih barih hvali o svojih dosežkih in ponosno razkazuje spominske majice, za Kennetha Mitchella in še enajst drugih pa je bila pogubna. (U. N.)

23.04.2008

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Nova žrtev ceste smrti"

Branko Ivanek,

Je pa fajn, pazit pa je vsekakor treba... mi smo jo odpeljali še med "rednim" prometom (youtube.com/watch?v=3LEKh6wV76s)


Jože Rovan,

Začneš na 4200, v čudoviti gorski pokrajini, in končaš pod 2000, v džungli. Okolica je zanimiva, sama cesta pa obupno slab, blaten makadam, ponekod vražje spolzek, za tiste brez turno kolesarskih izkušenj hudo varljiv. In če si ob tem zamišljamo promet kamionov, ki se lahko srečujejo le na razširitvah, nikjer nobenih zaščitnih ograj, pa kolesa s praviloma slabo delujočimi zavorami, potem je nesreč kolesarjev pravzaprav malo.

Če pridem še kdaj v Bolivijo zagotovo ne bom ponovil te vožnje, Slovenija nudi številna mnogo lepša kolesarska doživetja. To je "poceni" atrakcija za turiste. To pa seveda nikakor ne pomeni, da me ne vleče več v Bolivijo, to so prečudoviti kraji.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti