Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN 29.04.08

Po dežju suša (suša vzponov)!

Edino kolikor toliko resno novico ta teden je prispeval Miha Valič. Prosta ponovitev Vražjega Roberta, te včasih kar spodobne tehnične smeri, je kljub pretečenim letom od prvega prostega vzpona še vedno zelo spodoben dosežek.

Vražji Robert

Prvi je smer zmogel prosto Igor Kalan in 2. raztežaju pripisal oceno 8b (čeprav je, zaradi povsem klasičnega varovanja, bolj na mestu ocena X). Ocena tega raztežaja je ob kasnejših ponovitvah nihala, Miha pa se strinja z Igorjevo oceno težav. Gre za več raztežajev dolgo smer s klasičnim varovanjem, le stojišča so opremljena s svedrovci. 26.04. je Miha, kot se za take vzpone spodobi, celo smer preplezal prosto v vodstvu. Smer pa poleg omenjenega raztežaja premore še nekaj težav: IX+ v tretjem in VIII+ v četrtem raztežaju. Peti raztežaj (po Netopirju) pa je že velikokrat videna zgodba. Če pa pomislim, da je lani ob tem času ravno dobro zaključil svoje maratonsko potikanje po vrhovih Alp, kjer so težave dosegale maksimalnih V+ (resda v hudih viharjih in na neznosni n.m. preko 4000 m) pa fantu res težko očitamo, da je preozko usmerjen in da nima domišljije. Čestitke!

Paklenica

Izbrskal sem nekaj vzponov kot dokaz, da se kljub občasnem zapiranju meje, še vedno pleza tudi v Paklenici. Štajerska mlada perspektivna alpinista sta opravila dva dobra vzpona: Luka Lindič (AO Celje-Matica) je preplezal Infinito (7a+, 350 m), kolega in soimenjak iz odseka Luka Kranjc pa Johnnya (7a+, 200 m).

'Najtežje' več raztežajev dolge kombinirane smeri

Če sem se oni dan razpisal o ponovitvah Erika Švaba in 'njegovi naj' trilogiji, moram tokrat dodati nekaj iz področja 'suhega orodjarjenja' in mislim, da to počnem zadnjič letos. Ines Papert je v Kanadi v Skalnem gorovju preplezala več raztežajev dolgo smer Into the Wild (M12, WI 5+). Smer je sestavljena iz lednega podstavka (WI 2-3, 250 m) in treh varovanih raztežajev plezanja (1.R WI 5, 2.R M12 in 3.R WI 5+, 180 m). Najtežji raztežaj poteka preko 30 m strehe, nekateri pa ji že pripenjajo  vzdevke kot so: najtežja več raztežajev dolga smer… Počakajmo na ponovitve, pa tudi ta z več raztežaji je sicer teoretično točna, a smer vendarle premore 'samo en' res, res, resen raztežaj.

Povzetek športnega dogajanja

Kratek povzetek dogajanja v Mišji peči: Žiga Erman je 27.04 uspešno zaključil projekt imenovan prosta ponovitev Marjetice (8b). Žiga Sedej je bil uspešen v prvem delu smeri Chiquita (8a). Janez Franc-Vratanar je preplezal smer Corto (8a), ki je že njegova osma 8a doslej. V četrtek, 24.04. je David Stepanjan(Ocun & Rockpillars, Bolgarijatrade) preplezal balvanski problem v Glencah - From dirty flowers to blue sky (Fb 8a).

Dolgovi …

Ko sem zadnjič pisal o Retovju in namignil, da je verjetno večja težava od moče, lahko uredba MOP (Ministrstvo za okolje in prostor) nisem utegnil preveriti vsega do konca. Vik mi je posredoval odlomek iz uredbe o Krajinskem parku Ljubljansko Barje, za katerega upam, da ga oba tolmačiva pravilno in pomeni, da se ne bo smelo opremljati novih smeri, plezalo (v obstoječih smereh) pa se bo še lahko. Citat:

'V naslednjih ožjih zavarovanih območjih tudi ni dovoljeno: 1. Naravni spomenik Močilnik, Retovje, Ljubija, Bistra - Grajski izvir, Bistra – Zupanov izvir ter  Bistra – Galetov izvir: - uporabljati vode; - urejati plezalnih smeri'

Stari alpinist(i)

Ker sem že star, si lahko privoščim še kanček modrih misli. Kdor misli, da se je samo njega dotaknila Pot ter da je on še zadnji predstavnik romantične sorte goroklatežev, naj si prebere razmišljanje Marka Prezlja na temo literature in alpinizma oz. vpliva literature na njegov alpinizem. Verjetno bo nemalo kdo začuden, da tudi vrhunski alpinisti, z nekaj potrebne distance, o svojem početju razmišljajo in ga doživljajo zelo podobno. Zmes romantike, plezalske filozofije in večnega vagabundstva je verjetno tista ‘smrtonosna’ kombinacija, ki vsaj mene vedno znova prepriča v lepoto, pa tudi smisel našega početja. Poleg omenjene Poti, so take še: Takrat me počakaj sonce, Sneg na zlati veji ter delno Smisel in spoznanje.

 

Prazniki so pred vrati in če to berete, boste, tako jaz, užili zgolj skrajšano varianto. Lep pozdrav, veliko vzponov in nasvidenje prihodnji teden.

 

Peter Mežnar

 

PS: pa na alp.ple@planid.org pošljite kaj ste lepega, težkega, zanimivega … počeli!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti