Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pšinc

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Uskovnica

Pr' Urbančko Sončno pobočje na Pšincu
ponedeljek, 28. april 2008, ob 18:58, Janez Pikon, ogledov: 2505

Pšinc in Čiprje pod Slemenom nad UskovnicoJanez Pikon: Pšinc in Čiprije (Čiprje), pod Mesnovo glavo v pogorju Sleme, južno nad planino Konjščica. Lom pod Uskovnico v smeri planine Trstje, Tosca in Vodnikove koče po označeni poti proti Triglavu.

Prijetno toplo je tukaj višje nad Uskovnico in malo planincev na poteh ali domačinov pri svojih hišicah. Tri poti vodijo od kapelice, desna do planine Praprotnica in naprej, leva nad predelom Zatrep v dolino Voje, po srednji nadaljujem proti zadnjim stavbam na Uskovnici in Pšincu pod Mesnovo glavo.

Tosc s predela Čiprije (Čiprje), Uskovnica proti Pšincu, Na Uskovnici

Prijetna hoja po toplem zraku in prisojnem pobočju me komaj ogreje in že sem na Pšincu, že precej poraščenemu vendar dobro prehodnemu in preglednemu z nekaj seniki in lepo urejenimi hišicami za prijetno bivanje in oddih v gorskem svetu. Pri studencu ob poti opazim prve redke snežne zaplate, ki so višje pogostejše in vedno težje prehodne. Vseeno nadaljujem do predela Čiprije (Čiprje) in tudi naprej, kajti pobočje je bolj prisojno in snega manj. Prispem pod Mesnovo glavo (1715 m), ta spada z Ablanco (2004 m) in Močile (1823 m) v območje Slemena, pogorja tudi nad planino Konjščica. Obrnem na mestu, kjer se prvič vidita tako Tosc kot Veliki Draški vrh, strmo pobočje, precej snega zato še nekaj časa ni priporočljivo v to smer.

Mesnova glava nad predelom Čiprije,Stogovi ... Mišelj vrh, Uskovnica

Obiščem še enkrat Pšinc in nekaj hišic v okolici, čeprav višje proti lovski koči nisem odšel, zaradi previsokega snega na pobočju, nadaljujem vzhodno proti stezi s planine Konjščica na Kovceh in se vrnem na Uskovnico in Lom.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker