Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pšinc

Pšinc in Čiprje pod Slemenom nad UskovnicoJanez Pikon: Pšinc in Čiprije (Čiprje), pod Mesnovo glavo v pogorju Sleme, južno nad planino Konjščica. Lom pod Uskovnico v smeri planine Trstje, Tosca in Vodnikove koče po označeni poti proti Triglavu.

Pšinc

Prijetno toplo je tukaj višje nad Uskovnico in malo planincev na poteh ali domačinov pri svojih hišicah. Tri poti vodijo od kapelice, do planine Praprotnica in naprej nad predelom Zatrep v Dolino Voje, po srednji nadaljujem proti zadnjim stavbam na Uskovnici in Pšincu pod Mesnovo glavo. Prijetna hoja po toplem zraku in prisojnem pobočju me komaj ogreje in že sem na Pšincu, že precej poraščenemu vendar dobro prehodnemu in preglednemu z nekaj seniki in lepo urejenimi hišicami za prijetno bivanje in oddih v gorskem svetu. Pri studencu ob poti opazim prve redke snežne zaplate, ki so višje pogostejše in vedno težje prehodne.

Tosc s predela Čiprije (Čiprje), Uskovnica proti Pšincu, Na Uskovnici

Vseeno nadaljujem do predela Čiprije (Čiprje) in tudi naprej, kajti pobočje je bolj prisojno in snega manj. Prispem pod Mesnovo glavo (1715 m), ta spada z Ablanco (2004 m) in Močile (1823 m) v območje Slemena, pogorja tudi nad planino Konjščica. Obrnem na mestu, kjer se prvič vidita tako Tosc kot Veliki Draški vrh, strmo pobočje, precej snega zato še nekaj časa ni priporočljivo v to smer.

Mesnova glava nad predelom Čiprije,Stogovi ... Mišelj vrh, Uskovnica

Obiščem še enkrat Pšinc in nekaj hišic v okolici, čeprav višje proti lovski koči nisem odšel, zaradi previsokega snega na pobočju, nadaljujem vzhodno proti stezi s planine Konjščica do pašnika Na Kovceh in se vrnem na Uskovnico in Lom.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Pšinc

Pr' Urbančko Na Pšincu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti