Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Selska planina

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Selska planina na Jelovici

Selska planina Selska planina
Selska planina Za Blatom
nedelja, 27. april 2008, ob 15:05, Janez Pikon, ogledov: 4493

Selska planina na JeloviciJanez Pikon: Jelovica, prostrano območje med Bohinjsko in Selško dolino vse tja do Škofjeloških hribov skriva med gozdovi tudi veliko lepih planin in predelov, kot sta Rovtarica in Selska planina sredi Jelovice.

Gozdna cesta do Rovtarice, včasih veliko središče ali mala vas tu na Jelovici, je dobro prevozna in kmalu prispem do gozdarskih stavb, kar jih je še ostalo od včasih kar živahnega gozdarskega središča na Jelovici.

Rovtarica, Za Blatom, Selska planina na Jelovici

Najprej pogledam južno proti predelu z imenom Podrtija znani predvsem gobarjem in manjši že uničeni kožarici ali lubarci na koncu slepe poti predela. Za Blatom, manjša planina, kjer poleti še vedno pasejo živino, je naslednji predel kamor se odpravim. Vzhodno od Rovtarice se nahaja z edinim skromno in skrbno urejenim stanom bi ji bolj prisodil status pašnika.

Rovtarica, Selska planina na Jelovici

Po gozdni vlaki nadaljujem severno do razpotja levo pot vodi proti domu Goričane in naprej proti planini Tamar, Oblakovi planini in Vodicam, desno do Selske planine in naprej do omenjenih planin z druge strani.

Na planini ni videti nikogar, sprehodim se po njej in na vzhodnem delu opazim lastnika lepo urejene hišice, ki večkrat preživljata dneve v tem tihem svetu.  Spregovorimo nekaj besed, poznam ju na videz ravno s planine, onadva mislim ne poznata mene, je pač veliko obiskovalcev v tem lepem kotičku na Jelovici.

Dvignem se severno po gozdni vlaki in desno ob Miklavževih kopiščih nadaljujem na tukaj edini malo večji vrh nad planino. Črni vrh (1264 m) je poraščen greben do vrha, čeprav se z določenega južnega dela lepo vidi predel Za Psom, kjer je vetrolom pred leti napravil veliko škode na teh gozdovih. Vrnem se po dolini Ribnika na vzhodni del Rovtarice.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker