Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tibet - zgodba o neki tragediji

TV Slovenija 1, torek, 29. aprila 2008, ob 21. uri: Le Tibet, histoire d'une tragedie.

Francija, 2004. Režija: Ludovic Segarra. Dokumentarna oddaja. 52 min.


Oddaja prikazuje dramo, ki jo že pol stoletja doživlja tibetansko prebivalstvo pod kitajsko oblastjo. Leta 1938 so Nemci naredili prve posnetke skrivnostne oddaljene dežele, na planjavi s 4000 metri nadmorske višine, ki jo obkrožajo puščava in visoko gorovje. Tam vlada stoletni družbeni red, fevdalizem z budističnimi menihi in da-lajlamo kot najvišjo avtoriteto. Vse dokler se ne začnejo tuji posegi.

Ponovitev: 30.04. TV SLO 1 14.00

O oddaji
Oddaja je sestavljena iz dokumentarnih posnetkov različnih svetovnih televizij in pripoveduje o tragediji, ki je doletela Tibet, in o legendi, ki se je iz nje rodila. Leta 1940 so Britanci poročali o prihodu novega dalajlame, dečka, ki je imel takrat komaj pet let in nobene slutnje o tem, kaj vse ga v življenju čaka. Himalajski deželi je uspelo ohraniti kulturno neodvisnost in avtonomijo samo še nekaj let, nato je v deželo vdrla kitajska vojska.

Zanimivosti
■ Ustvarjalci filma opozarjajo na nekatere zelo nasilne prizore v filmu, ki so bili nujni za prikaz tragične zgodovine te dežele.
■ V petdesetih letih kitajske represije, pokolov in uničenja tibetanskega naroda je bilo po nekaterih ocenah ubito več kot 1.200.000 ljudi.
■ V Sloveniji je od konca 1. 1996 delovalo Društvo za podporo Tibetu, katerega prizadevanje, da bi Tibetancem priznali pravico do odločanja o svojem lastnem političnem, gospodarskem, družbenem, verskem in kulturnem položaju, je nedavno prevzel Zavod Dharmaling. (tiš)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti