Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ivanova pot na Rudnico

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Ivanova pot na Rudnico

Avrikelj na Široki polici Rudnica, 946 m
četrtek, 24. april 2008, ob 21:36, Janez Pikon, ogledov: 1439

Pogled s Široke police v dolinoJanez Pikon: Vrsto let člani planinske sekcije LIPBled-Bohinj obiskujemo Rudnico, goro sredi Bohinja in priljubljeno gorsko točko. Vedno začnemo na predelu Kuretna po Ivanovi poti in s tem počastimo spomin na prijatelje, ki jih že dolgo ni več med nami.

Zelene Senožeti, kamor kmalu prispemo so še obsijana in čutiti je tudi tukaj prebujanje pomladi. Strmo vzpenjanje proti gori na prvem delu poti se kmalu spremeni v bolj položno in prijetnejšo pot.

Zgornja bohinjska dolina, Spodnja bohinjska dolina

Na Rudnico (946 m) vodi veliko poti iz različnih krajev okrog nje. Vse poti nanjo bi težko prešteli, še posebej tiste stare rudarske, ki so vodile do že davno opuščenih rudniških rovov (odtod gori ime) in se zaraščale kot je usihalo bohinjsko fužinarstvo, ter se z njegovim koncem dokončno zarasle. Še vedno živahni so številni kolovozi do rovtov, kjer še kosijo in spravljajo seno, čeprav tudi tega ni več v nekdanjem izobilju, nekaj steza, ki sežejo prav na vrh Rudnice, pa je dobro prehodnih in označenih.

Bohinjsko jezero, Spodnja bohinjska dolina, kapelica

Na vrhu si imamo veliko povedati, dobre volje ne manjka in tako čas hitro mine. Lepi razgledi z Rudnice so po vsej dolini vključno z Bohinjskim jezerom na zahodu. V to smer se tudi mi odpravimo in preko Široke police mimo velikega kamnitega zoba, kjer je vodila stara rudarska pot vrnemo v dolino in si obljubimo, da se še vrnemo.

Janez Pikon

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker