Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Srednjeveška livarna pri Plavžarici

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Srednjeveška livarna

Slap Grmečice Slap Grmečice


G-L: Od Svete Eme do Svete Eme

G-L: Plavž Svete Eme


sreda, 23. april 2008, ob 15:11, Janez Pikon, ogledov: 3345

Ostanki Eminega plavža med Sotesko in NomenjemJanez Pikon: Desni breg Save pod obširno Jelovico mimo več zanimivosti. Obiskati sem želel tudi plavž Svete Eme (nemško Heme), ki se nahaja ob vasi Nomenj, točneje pod planino Nomenjska brda.

Sem že na desnem bregu Save v Soteski in nadaljujem v smeri Bohinja. Nad menoj se dvigajo strmi predeli Jelovice na katerih je vidnih veliko sledi lanskega neurja, ki tudi tukaj ni prizanašalo tako gozdovom kot tudi travnikom pod njimi vse do predela pod Koritom, kjer je struga zdržala podivjanim tokovom in niso povzročili večje škode. Na tem območju je pred mnogimi leti še stala žičnica za prevoz lesa v dolino z Bitenjske planine, kar sem že omenil v moji objavi, ko sem predstavljal Bitenjsko planino z okolico.

Mošenac v Soteski, ostanki plavža Svete Eme

Travniki in pašniki ob Savi so lepi in tudi veliki, čebelnjak in nekaj lepo urejenih poslopij je slediti na tem območju za krajše bivanje in oddih v tem vsekakor odmaknjenemu in mirnemu kotičku našega kraja.

Stari most čez Savo pri Nomenju, ostanki plavža Svete Eme

Prispem do omenjenega Eminega plavža in si ogledujem ostanke takrat mogočnega središča topilnice železove rude, ki so jo pridobivali v pobočjih Jelovice. Še sedaj je slediti dovolj te rjavo obarvane kamenine tudi višje nad plavžem ob strugi kar močnega hudournika v teh dneh. Z nekaj posnetki vam prikazujem ostanke plavža z okolico, da boste videli kaj je še ostalo od topilnic za tiste čase kar velike gospodarske dejavnosti na področju Bohinja.

Nekateri ste mogoče vedeli drugi ne, da je malo naprej proti Nomenju kamor se tudi sam odpravim, včasih stal velik lesen most. Sledi mostu so še danes vidne, toda le leseni stebri, ki še vedno kljubujejo močnim tokovom reke Save.

Prilagam dve fotografiji na ogled in tudi za lažje predstavljanje kje naj bi ta most stal in služil namenom dejavnosti na desnem bregu Save in naprej proti Soteski. Nomenj je že desno za menoj in približujem se potoku Grmečice med malo in veliko Rečevnico in mogočnemu slapu z istim imenom. Najprej zagledam izliv potoka v reko Savo in kmalu zatem slišim in tudi vidim velik slap Grmečice. Nad slapom čez betonski mostiček prečkam močne tokove potoka in že sem na nasprotni strani, nadaljujem proti Logu, kjer zaključujem današnjo pot.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker