Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Največja med velikimi

Patrouille des Glaciers je v turnem smučanju brez konkurence: največja, najtežja, najdaljša in najmnožičnejša tekma - Je med Zermattom in Verbierom v Švici.

Vsako drugo leto Švicarska vojska organizira turno smučarsko tekmo brez primere. Zračne razdalje med štatom in ciljem je 53 kilometrov, dejanske razdalje pa prek sto. Poleg tega mora ekipa treh, ki se ves čas tekme ne sme ločiti, premagati 4000 višinskih metrov vzpona. Kar trije vrhovi so visoki prek 3000 metrov, najvišji Tete Blanche 3650 metrov. Najhitrejši potrebujejo za celotno traso slabih 6 ur in pol, limit v katerem morajo priti vsi v cilj, pa je 18 ur 30 minut. Prav zaradi takšnih razlik so štarti ob različnih urah. Prvi štart je že ob 22. uri zvečer, zadnji pa ob 3. uri zjutraj. Prek celotne proge so postavljeni limiti, v cilj pa je potrebno priti pred pol peto popoldan.


Če navedem zgolj nekaj podatkov glede organizacije: sodeluje več 1000 vojakov švicarske vojske, s helikopterji je na vrhove prepeljanih čez 100 ton opreme, na vseh vrhovih in kontrolnih točkah so ogrevani šotori, reševalne ekipe so razporejene prek celotne trase proge. Letos je bilo prijavljenih 2100 trojk, na tekmo so jih sprejeli 1460, kar pomeni prek 4300 tekmovalcev. Skratka velik organizacijski projekt, ki brez vojske zagotovo ne bi bil realiziran.

Slovenska vojska se tega tekmovanja udeležuje že vrsto let. Letos pa je prvič nastopila tudi slovenska civilna ekipa. Ekipo slovenske vojske so sestavljali Marko Pogorevc, Rajko Lotrič in Miha Rakar, civilno ekipo pa Nejc Kuhar, Anže Šenk in Milan Šenk. Štart smo imeli ob enih zjutraj, v pravem snežnem metežu v Zermattu. Snežilo je dve tretjini tekme, le na koncu se je pokazalo sonce. Na najvišjem vrhu je bilo - 12 °C ob zmernem vetru, močnem sneženju in megli. Skratka težko bi se odločili za normalno turo v takih razmerah, poleg tega pa še v nočnih urah. Naša civilna ekipa je prišla v cilj po devetih urah in 24 minutah in osvojila 8. mesto v svoji kategoriji. Ekipa slovenske vojske je prišla v cilj kot 30. med vojaškimi ekipami s časom 11 ur 59 minut.

Vsi naši so si bili enotni, da je to najtežja tekma v turnem smučanju. Na tej tekmi je junak vsak, ki pride v limitu v cilj. Tudi za najboljše tekmovalce na svetu ima ta tekma posebno mesto.

Nejc Kuhar

Fotografiji iz zbirke organizatorjev: Galerie 2008 >

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti