Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Kovceh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Uskovnica

Za Robom Za Ogradmi
Kapelica na Uskovnici Viševnik s Povice
nedelja, 20. april 2008, ob 16:22, Janez Pikon, ogledov: 1267

Sončna Povica pod planino KonjščicaJanez Pikon: Sneg je mehak in še vedno ga je precej tudi v nižjih predelih. Primeren čas za obisk predela Na Kovceh nad Uskovnico, delno že poraščenega, a vseeno preglednega z nekaj lepo urejenimi kočami.

Uskovnica je že brez snega in kar dobro obiskana. Veliko je obiskovalcev danes tu okrog. Sam nadaljujem višje proti predelu Na Kovceh, to je po srednji pori navkreber in kmalu se dvignem dovolj visoko za lep pogled nazaj proti Uskovnici in Vogarju, greben južno Bohinjskih gora je v videti megli in verjetno tudi vetrovno, kajti rahel toda topel veter tudi tukaj občasno potegne po pobočju.

Nad Uskovnico, Kovce in Povica, Krsteniški Stog ... Mišelj vrh

Dosežem prve hišice Na Kovceh, predel z mogoče nenavadnim imenom, vendar pravilno izbranim, kajti že v davnini so ga poimenovali po značilnostih, ki sodijo v to okolje, namreč naj bi Na Kovceh (domačini pravimo Na Kavch sem ga srečov), pomenilo Na Kalcih in pomeni bolj na široko, kakor je tudi ves ta širok  in počasi zaobljen, čeprav že precej poraščen predel nad Uskovnico in pod Povico, predel in tudi pašnik pod planino Konjščica. Vidite, kako bistro so znali predniki prilagoditi imena določenim krajem in značilnosti po katerih prepoznamo predel.

Na Kovceh, tudi Na Kavch, Povica, Viševnik s Povice

Hišic s stanovi ali hlevi ni veliko, vse so lepo urejene nekatere tudi skrite v obrobju manjših gozdičkov nad potjo, ki je še pod snegom.

Nadaljujem proti Povici, kar velikemu podolgovatemu proti vzhodu nagnjenemu pašniku, zato tudi delno že kopnemu predelu pod planino Konjščica. Še po nečem je znana Povica. Tukaj so poletnih mesecih duhovno počitniški programi za srednješolce in študente, ki se imenujejo Uskovniški tedni Na Kovceh, toda ta stavba je že na območju spodnjega dela Povice predel se imenuje za Robom.

Poizkušal sem vam opisati ta lep kraj med Uskovnico in planino Konjščica, preglejte še fotografije in lažje si boste predstavljali, če mi mogoče ni uspelo bolj podrobno opisati današnje poti, ki jo zaključujem na Lomu pod Uskovnico.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker