Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Slivnico iz Martinjaka ali Cerknice

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Kratka in lepa tura brez asfalta, primerna za planince in kolesarje.

Predvsem spomladi se prileže kakšna krajša in lažja tura, še posebej, če je lepa in zanimiva. Hrib z imenom Slivnica, ki se dviga nad Cerknico in Cerkniškim jezerom, je primeren za takšen izlet. Slivnica je prepredena s potmi, pokrajina pa malo naseljena. Tura je primerna za vse letne čase.

Izhodišče je Martinjak, manjša vas tri kilometre vzhodno od Cerknice, ob magistralni cesti Unec-Rakek-Cerknica. Vas je natančno pod vrhom Slivnice, če gledamo z juga. Pot na Slivnico vodi najprej po borovem gozdičku, nato je speljana med tipičnim gostim primorskim grmovjem. Tudi če dolgo ne boste opazili markacij, se ne obremenjujte s tem - niste se izgubili, samo markacij ni, ali pa so zbledele, da se jih ne vidi več. Na nadmorski višini okoli 800 m je grmovja konec, sledi obširen odprt travnik, raj za ljubitelje rož, ki cvetijo od zgodnje pomladi do jeseni. Ko pridemo do Debelega vrha (958 m), nas čaka razgled proti severu, vidi se do Alp, travnik je še vedno poln cvetja, pa tudi do vrha ni več daleč, manj kot 60 m višinske razlike.

Iz Cerknice
Začetek poti na Slivnico je preprosto najti. Ko pridete v Cerknico sledite smeri proti Blokam in Snežniku in kmalu boste ob robu ceste opazili smerokaz, ki vas usmerja proti Domu na Slivnici. V bližini odcepa na Slivnico je množica praznih parkirišč, vendar vas bodo z vsakega od njih vljudno napodili, parkirišča ostajajo prazna, popotniki pa se slabe volje odpravijo naprej, parkirali boste nekje ob robu ceste. Tudi tukaj so markacije zelo redke, neopazne in na najbolj neprimernih mestih.

Po uri in pol vzpona boste prišli do Doma na Slivnici, od koder boste lahko videli celotno Cerniško polje z jezerom, pa tudi bolj oddaljeni Nanos. Dom je odprt vsak dan od 12. ure, ob vikendih pa tudi prej, prijazni oskrbnik vam bo postregel z enolončnico, ima pa tudi dober slivniški čaj. Od doma je le nekaj minut do vrha Slivnice, kamor se odpravite po planinski pečat; vrh je zarasel, z razgledom na Telekomove in Mobitelove oddajnike.

Po okrepčilu v Domu na Slivnici je možen obisk čarovniške jame, ki je le dobrih 5 minut hoda oddaljena od doma.

URŠKA ŠPROGAR

http://www.vecer.si/clanek2008041705315146

Vecer.si 17.04.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti