Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Goričko – otok nedotaknjene narave

Planinci Obalnega planinskega društva Koper se radi podamo tudi v bolj oddaljena in manj planinska področja, a zato nič manj zanimiva.

Pomladni čas je namenjen prav takim izletom. Tako smo v začetku aprila obiskali Krajinski park Goričko, kjer nismo samo hodili po zanimivih, predvsem gozdnih poteh, ampak si, pod vodstvom dolgoletne planinske prijateljice, zgodovinarke in Prekmurke dr. Slavice Tovšak, tudi ogledali marsikatero zanimivost s področja naravne in kulturne dediščine.
Izjemno lepo urejena učna pot nam je prikazala rastlinske in živalske vrste s tega področja, med zgodovinskimi znamenitostmi pa se nam je za večno vtisnil v spomin tromejnik, spomenik iz leta 1924, ki označuje nekdanjo mejo med Madžarsko, Avstrijo in Slovenijo, obiskali smo tudi grad Grad, ki sodi med največje gradove na Slovenskem. Seveda smo se povzpeli na Sotinški breg (418 m, Kugel), kjer je stolp z zvonikom in meteorološka postaja Goričko ter na Središki breg (402 m) ter občudovali prelep razgled na preostala dela trideželnega parka, kamor sodi Goričko. Ob umetnem Lendavskem jezeru, v kmečkem turizmu Ferencovih v Kraščih, pa smo se za konec še okrepčali s prekmurskimi dobrotami, bogračem, gibanico in kozarčkom vina.

Vladka Stranščak
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti