Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zabrševje

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Zabrševje v novembru 2018

V Dolinah Skalnate Peči
Travniki Zabrševje Obraz na gori
sreda, 16. april 2008, ob 13:59, Janez Pikon, ogledov: 1070

Travniki na ZabrševjuJanez Pikon: Razglednik pod Pečmi po grebenu na Peč, Na Drage, rovt med Rsnikom in Pečmi. Preko Štiharjevega rovta nad Zabrševjem do Save. Primerno za danes saj je vreme višje v gorah še oblačno in megleno.

Obiskati sem imel namen Uskovnico in naprej na območje z imenom Na Kovceh, toda megla je bila pregosta v tem predelu nad Uskovnico, zato sem se odločil sprehoditi se proti Peči in obiskati še predel Na Dragah, ki se nahaja med Pečjo in Rsnikom. Začnem v Stari Fužini čez most proti razgledniku pod Pečjo, to je tam kjer nastajajo vse standardne fotografije Bohinjskega jezera, tudi sam sem napravil nekaj posnetkov in vam eno od teh tudi prikazujem na strani.

Pod Pečjo, Zabrševje, Na Dragah

Vse okrog je oblačno včasih se mi zdi, da že malo dežuje in tudi rahel veter vleče po pobočju tu okrog. Ne vračam se po poti nazaj, temveč nadaljujem kar po grebenu na vrh razgledne čeprav poraščene Peči, v dolino se vidi kar dobro sedaj je še drevje golo, ne bo pa več dolgo saj bo začelo tudi to brsteti. Tukaj okrog in Na Dragah je sneg šele dobro skopnel, vidijo se še mokre zaplate okrog drevja in poležana trava. Veliko malih smrečic raste po vsem zgornjem rovtu saj ne kosijo več je pa tudi veliko drugih sledi, ki pričajo o zapuščenosti še enega rovta v našem kraju. Nekaj časa še ostanem tukaj, ogledujem si tudi lovsko prežo na vrhu rovta in nekaj solnic nameščenih nižje po drevju.

Na Dragah, Zabrševje, v Dolinah

Nadaljujem med obema senikoma nižje po označeni poti za Brod, toda sam grem le nekaj časa po tej poti, točneje do Štiharjevega rovta. Za razliko od ostalih rovtov je tukaj opaziti skrbno urejene travnike, senik tudi očiščeno gozdno mejo. Desno vodi pot proti Zabrševju, kamor tudi sam grem. Levo višje v klanec se nadaljuje označena pot  pod Rsnikom na Savico in Brod. Kmalu sem na zgornjem robu omenjenih travnikov, vidijo se že pozeleneli predeli ob Savi in tudi višje, prav lepo je videti in vedno več bo sledi o novem začetku življenja v naravi. Že se na sprehajalni poti Savica - Stara Fužina in po njej tudi nadaljujem mimo hudournika, ki je v jesenskem neurju povzročil tudi nekaj škode v tem delu pod Pečjo.

Lepa na novo zgrajena kapelica, ki stoji ob poti pod hudournikom je mogoče, kot opomin nemoči proti naravnim silam.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker