Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Klemenječe

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Klemenječe

Spodnja bohinjska dolina Krucmanove konte
Zgornja bohinjska dolina Razgledne Klemenječe
torek, 15. april 2008, ob 15:28, Janez Pikon, ogledov: 997

Klemenječe nad PokrovcemJanez Pikon: Skrit ali za krajem je predel Na Melu in Klemenječe, razgledna točka nad Pokrovcem. Snega tu ni več, čeprav je dostop po gozdni vlaki precej poledenel in že brez snega. Lastnik ličnih hišic na predelu skrbi tu za vse in tudi za pot.

Najprej sem mislil obiskati eno od planin na Pokljuki, toda danes se je preveč prediralo. Toplo vreme in še dovolj snega na tej višini, zato se spustim nazaj na Goreljek, ter se pri (pri kanadskih vratih) dvignem desno proti področju, ki se imenuje na Melu nadaljujem proti zelo razgledni točki Klemenjek (Klemenječe).

Na Klemenječah nad Pokrovcem in Koprivnikom

Dostop je po gozdni cesti, ki je še zasnežena točneje tudi ledena in blatna. Največ jo uporablja in skrbi zanjo lastnik zelo lepih objektov na omenjenem razglednem pobočju nad Pokrovcem. Prijaznega lastnika ni doma, toda po sledeh opazim, da je za krajši čas zapustil domačijo. Sprehodim se tudi naprej na Gabrce, tako se imenuje pobočje mislim. Branckov stan in hlev se še vedno sledita na že poraščenem rovtu. Pot vodi naprej proti Poljani, nato na planino Jelje, planino Konjska dolina in proti planini Zajamniki in naprej, sedaj še pod snegom toda zelo razgledna steza na južnem robu Pokljuke. Z Gabrc se dvignem proti edinemu vrhu tu v bližini.

Na Klemenječah nad Pokrovcem in Koprivnikom

Poraščen zgoraj gol vrh brez večjega razgleda, vidi se samo del stanov in hlevov na planini Jelje. Tudi tukaj je svoje že opravil lubadar. Vrh se imenuje mislim Krucmanove konte, višina z doline kar dobro vidnega vrha je (1341 m). Vrnem se nazaj na Klemenječe, kjer sem pustil tudi nahrbtnik na klopi pred hišico, nekaj časa še počakal, če bi se mogoče med tem časom vrnil lastnik, toda zaman. Zapustim ta lep košček našega Bohinja, se molče s še enim pogledom proti dolini poslovim in zapustim, sedaj že tudi s soncem obsijano pobočje nad Pokrovcem.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker