Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Temeljni kamen sameva od poletja

Delo, Planinski muzej v Mojstrani - Tomaž Branc: Snovalci muzeja so izdelali finančno konstrukcijo - Večino del načrtujejo za letos in prihodnje leto

Mojstrana – Kranjskogorski občinski svetniki so potrdili investicijski program za gradnjo slovenskega planinskega muzeja, katerega temeljni kamen na travniku za vasjo sameva že od lanskega poletja. Občina je s tem dobila odobritev, da se lahko prijavi na razpis za sredstva iz strukturnih skladov EU. Iz njih pričakujejo polovico denarja za 3,3 milijona evrov ovrednoteno naložbo. Župan Jure Žerjav napoveduje, da bi muzej lahko zgradili do leta 2010, večino gradbeno-obrtniških del pa morajo izpeljati že letos in v prihodnjem letu.

Poleg 1,6 milijona evrov pričakovanih evropskih sredstev bo 700.000 evrov za muzej namenila občina, 500.000 bo prispevalo ministrstvo za kulturo, preostalih 400.000 evrov bo s pomočjo donatorjev poskušala zbrati Fundacija Avgust Delavec, ki so jo za ta namen na začetku januarja ustanovili Planinska zveza Slovenije, Slovenski gorniški klub Skala in Planinsko društvo Dovje-Mojstrana.

Ali jim bo na razpisu uspelo, bo znano še ta mesec. Po prepričanju odgovornih so možnosti dobre, saj je Slovenski planinski muzej uvrščen na prednostno listo. Kot je na zadnji seji občinskega sveta dejal kranjskogorski župan Jure Žerjav, ima občina na voljo 1,653 milijona evrov. »Finančna konstrukcija je s tem zaprta. Z ministrstvom za kulturo bomo podpisali pogodbo o sofinanciranju, Fundacija Avgust Delavec je aktivna pri zbiranju donacijskih prispevkov, občina ima svoj del zagotovljen v proračunu. Poleg prijave na evropski razpis bomo izpeljali razpis za izbiro izvajalca,« je napovedal župan. Prepričan je, da so po desetih letih zdaj res tik pred uresničitvijo projekta in da bo Mojstrana dobila muzej leta 2010.

Občinski svetniki so mnenja, da bi stavbno pravico nad bodočim muzejem morala prevzeti občina Kranjska Gora, saj je nosilka projekta in prijaviteljica na evropski razpis. To pravico je doslej imelo Planinsko društvo Dovje-Mojstrana. Občina bo stavbno pravico imela 99 let, društvo jo bo na občino preneslo brezplačno.

Tomaž Branc

www.delo.si     15.04.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti