Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bo zakon uničil pastirske planine?

Delo, Prejeli smo - Marija Markeš: Odmev na članek 04.04.08
Tolminski župan Uroš Brežan v članku v Delu opozarja na nekatere zadeve, ki se mu zdijo sporne, predvsem, kar se tiče planin in gospodarjenja na njih in omenja, da sta lokalna skupnost in kmetijska politika veliko storila zanje v zadnjem času.

Pozablja omeniti, da je pri teh zadevah v veliki meri tudi finančno sodeloval tudi Triglavski narodni park. Posebej pa je treba izpostaviti vlogo Triglavskega narodnega parka v času nastajanja nove kmetijske politike ob vstopanju v EU, ki je odigral pomembno strokovno vlogo pri oblikovanju ukrepov nove kmetijske politike za gorska območja in posebej še planine. Prav tako Triglavski narodni park intenzivno sodeluje z LTO Sotočje Tolmin, tako smo v preteklih dveh letih skupaj pripravili strokovne podlage za urejanje Tolminskih korit in Pologa, Triglavski narodni park pa je v nadaljevanju prevzel tudi celotno pripravo in izdelavo informacijske infrastrukture oz. sistema označevanja v Tolminskih koritih.
Iz povedanega izhaja, da Triglavski narodni park razume in strokovno podpira prav področja, ki tolminskega župana skrbijo.

Tudi skrb glede prehajanja med varstvenimi območji je odveč, saj je le ta v predlogu zakona regulirana preko upravljavskega načrta in se ne more zgoditi brez vednosti javnosti, še manj vednosti lokalne skupnosti. Posebno teza, da bi se lahko prvo varstveno območje razširilo do samega središča Tolmina je le floskula, saj iz 6. člena predloga zakona izhaja, da je prvo varstveno območje prednostno namenjeno uresničevanju varstva in ohranjanja naravnih vrednot, prvobitnih naravnih območij divjine, rastlinskih in živalskih vrst, njihovih osebkov in habitatov, naravnega razvoja ekosistemov in naravnih procesov brez človekovih negovalnih, vzdrževalnih in drugih posegov. Namenjeno je tudi tradicionalni paši na urejenih pašnih planinah v visokogorju in ohranjanju s tem povezane kulturne dediščine.

Marija Markeš, direktorica Triglavskega narodnega parka

www.delo.si     12.04.2008

Delo, 04.04.08:  Bo zakon uničil pastirske planine?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti