Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vabljeni na predstavitev knjige

Jožeta Andlovica Skozi soteske druge svetovne vojne, ki bo v sredo, 16. aprila, ob 19. uri v knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu

Planinsko društvo Tolmin in Postaja Gorske reševalne službe Tolmin vabita na

predstavitev knjige dr. Jožeta Andlovica

Skozi sotesko druge svetovne vojne

v sredo,16. aprila 2008, ob 19. uri v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu.

Delo bo v prisotnosti avtorja predstavil urednik Žarko Rovšček.

Večer bo popestril krajši kulturni program s projekcijo diapozitivov o avtorjevih gorniških doživetjih.

»Težko mi je, ko gledam vojne po vsem svetu. Želel bi dočakati, da bi se našel kdo, ki bi ljudem vlil pameti v možgane. Če bi se nehali pretepati, če bi denar, ki gre za vojskovanje, porabili pametno, na svetu ne bi bilo revežev.
Imam nekaj ran na telesu in duši. Zadovoljstvo sem našel v svojem poklicu in v planinskem svetu.
Nobene zamere ne čutim do nikogar, človečnost je eno mojih osnovnih vodil.
«

Dr. Jože Andlovic

Jože Andlovic, doktor medicine, specialist kirurg, je bil rojen leta 1923 v Ljubljani, kjer je maturiral na gimnaziji in diplomiral na Medicinski fakulteti. Bil je aktivni udeleženec NOB. Poročil se je l. 1949. V zakonu z ženo Darinko sta se mu rodila hči Alenka (1950) in sin Jože (1952). Prvo službeno mesto je dobil kot splošni zdravnik na Mostu na Soči (1955), po končani specializaciji pa je bil kot specialist kirurg od leta 1963 do upokojitve leta 1980 zaposlen v Splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Ob zavzetem poklicnem delu je njegovo največje zanimanje veljalo goram. Od leta 1959 dalje je član Gorske reševalne službe. V sklopu GRS je vodil tečaje prve pomoči, sodeloval na vajah in bil član izpitne komisije. Kot zdravnik je sodeloval v številnih odpravah v gorovja Himalaje in Južne Amerike. V starostnem obdobju od 42 do 59 let je bil zdravnik na petih himalajskih odpravah in eni v Ande. V obdobju 1971 – 1988 je deloval v odboru PD Nova Gorica. Takrat si je še posebej prizadeval za osnovanje alpinističnega odseka in usposabljanje planincev za zahtevnejše gorske ture, ki jih je večkrat tudi sam vodil, tako doma kot v tujini. Danes živi kot upokojenec v Šempetru pri Gorici.


 

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti