Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slap Perošca

Slap Perošce (Pirašice) nad vasjo Log ...Janez Pikon: Hudournik izstopi iz ozke soteske vzhodno ob gozdnem vrhu Peči in se previsno zelo globoko, ter široko razprši preko ostenja in nad vasico Log.

Slap Perošca

Do slapu Pirašice (Perošce) je možno tudi od vasice Jereka pod gozdnim vrhom Peči in do betonskega jezu, kamor se spustim pred visoko previsno steno (626 m), tu slap pada v globino. Močan jez so zgradili pred desetletji in služi za hišno elektrarno domačiji iz vasi Log. Mogočni slap je visok 102 metra in pada najprej po previsni, nato še po kompaktni steni, ter se izteče po pobočju v tolmun, ta je po zadnjem neurju močno poškodovan. Blizu slapu in mimo vasi Log vodi cesta in železnica, vendar se slap drvečim obiskovalcem prikaže le za trenutek, tako da večina slapu tudi ne opazi. V sušnem obdobju le curlja, ker ni močnejših pritokov in tudi večino vode porabi hišna elektrarna, ki že dolgo vrsto let obratuje.

Previsni del slapu, zadnji metri pred slapom, slap Perošce (Pirašice)

Ob večjih deževnih obdobjih pa slap Perošca (Pirašica) spada med najmogočnejše slapove v Sloveniji. Nad Jereko zavijem pod Peči in nadaljujem po gozdni poti tudi označeni, ki se kmalu začne spuščati proti predelu omenjenega jezu.

Zajetje za elektrarno, struga Perošce (Pirašice) in slap

Pot je označena in tudi varovana z jeklenimi vrvmi zaradi strmega in varnega spuščanja. Sedaj, ko ni veliko vode je pristop do jezu možen, drugače je ob večjih nalivih saj voda z visoko, hitro in nevarno strugo ne dovoljuje pristopa. Skriti del Pirašice (Perošce) in njen skoraj neopazni izvir je le pol kilometra višje pod gozdnim vrhom Peči. Dežne kaplje me že opozarjajo naj se vrnem in zapustim ta v neugodnih vremenskih razmerah, lahko tudi nevaren kraj.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Slap Perošca

Slap Pirašica Slap Perošca
Jez nad slapom Slap, 18. 04. 2008

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti