Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Slap Pérošce

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Soteska potoka Pérošca

Slap Pérošca (Pirašica) Slap Pérošca (Pirašica)
Jez nad slapom Pérošce Slap, 18. 04. 2008
četrtek, 10. april 2008, ob 15:57, Janez Pikon, ogledov: 2304

Slap Pérošce (Pirašice) nad vasjo Log ...Janez Pikon: Do slapu Pirašice (Pérošce) je možno tudi z Jereke pod Pečmi do jezu. Ni veliko vode zato se spustim do tja pred previsom na vrhu (626 m) pred padcem slapu v globino. Močan jez je zgrajen pred desetletji in služi za hišno elektrarno.

Pred Bohinjsko dolino nad vasjo Log je ta mogočni slap, ki je visok 102 metra pada najprej po previsni, nato še po kompaktni steni in se izteče po pobočju v tolmun ta je po zadnjem neurju močno poškodovan. Blizu slapu mimo sta cesta in železnica, vendar se slap drvečim obiskovalcem prikaže le za trenutek, tako da večina slapu tudi ne opazi.

Previsni del slapu, zadnji metri pred slapom, slap Pérošce (Pirašice)

V sušnem obdobju le curlja, ker ni močnejših pritokov in tudi večino vode porabi hišna elektrarna, ki že dolgo vrsto let obratuje pod slapom. Ob večjih deževnih obdobjih pa slap Pérošca (Pirašica) spada med najmogočnejše slapove v Sloveniji. Nad Jereko zavijem desno pod Peči in nadaljujem po gozdni poti tudi označeni, ki se kmalu začne spuščati proti predelu omenjenega jezu.

Zajetje za elektrarno, struga Pérošce (Pirašice) in slap

Pot je označena in tudi varovana z jeklenimi vrvmi zaradi strmega in varnega spuščanja. Sedaj, ko ni veliko vode je pristop do jezu možen, drugače je ob večjih nalivih saj voda z visoko, hitro in nevarno strugo ne dovoljuje pristopa. Prikazujem tudi nekaj posnetkov v skriti del Pirašice (Pérošce), njen skoraj neopazni izvir je le pol kilometra višje pod Pečmi.

Dežne kaplje me že opozarjajo naj se vrnem in zapustim ta v neugodnih vremenskih razmerah, lahko tudi nevaren kraj.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker