Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mednarodno turnosmučarsko tekmovanje

gorskih reševalcev na Slovaškem: Žiarska dolina, Liptovski Mikulaš, 5. aprila 2008

Slovenski gorski reševalci smo se udeležili tretjega mednarodnega turnosmučarskega tekmovanja v Žiarski dolini v Zahodnih Tatrah na Slovaškem.

Tekmovanje je potekalo v parih, razdeljeni smo bili v tri starostne kategorije, na podlagi seštevka dopolnjenih let obeh tekmovalcev (A: do 70 let; B: 70 – 90 let; C: nad 90 let). Start in cilj 25 kilometrske preizkušnje je bil na začetku Žiarske doline, na višini 900 m, progo pa smo tekmovalci morali prehoditi v največ petih urah.


Približno na polovici proge je bil štart t.i. »krosa« oz kronometra. Najprej smo se vzpeli 200 metrov (v višino), sneli pse in se spustili v kotanjo.
Za drugi vzpon smo smuči pripeli na nahrbtnike, na čevlje pa smo čim hitreje namestili dereze in se po zelo strmem ozebniku povzpeli na sosednji greben.
Za konec hitrostne preizkušnje pa nas je čakal še zelo strm spust. V megli smo se povzpeli na Žiarsko sedlo (1917 m), od koder smo se spustili proti dolini.
Vendar pa tekmovanja s tem še ni bilo konec, saj je bilo pred nami še nudenje prve pomoči (zlom golenice) in transport s kanadkami po veleslalomski progi.
Za morebitne pomanjkljivosti ali napake so ekipe prejele kazenske minute ali pa bi bile lahko tudi diskvalificirane.

Tekmovanja se je udeležilo 29 ekip iz Slovaške, Poljske in Slovenije. Slovenske gorske reševalce smo odlično zastopali jezerski reševalci, saj smo v najstarejši in srednji kategoriji prepričljivo zmagali. V generalni razvrstitvi smo zasedli 2. in 6. mesto.

Drejc Karničar

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti