Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na fotografsko delavnico in voden izlet

vabi TNP v soboto, 12. aprila - Zbor ob 8. uri pred gostilno Ankele v Podljubelju

Fotografsko delavnico z izletom

Planina Kofce in Dovžanova soteska

bo vodil Jože A. Mihelič in je namenjena vsem ljubiteljem gora in fotografije, ki želijo dokumentirati trenutke, katere beleži le foto aparat.

Iz Podljubelja se bomo zapeljali do kmetije Matizovec, od koder je uro hoda na Kofce. S Kofc sledi ura razgledne poti v sestopu do planine Kal in od tam še eno uro do Dovžanove soteske v dolini. Brez ogleda soteske tri ure hoda.
(Za šoferje smo organizirali prevoz nazaj do kmetije Matizovec.)

Gre za prvo iz serije tovrstnih delavnic TNP v letu 2008, ki smo si jih zamislili kot poglede (razglede) na naš priljubljeni TNP z vseh mogočih strani.

Z letošnjimi delavnicami se spominjamo neke stoletnice v zgodovini razvoja TNP, kajti Državna komisija Dežele Kranjske je leta 1908 obiskala Dolino Triglavskih jezer in pozitivno ocenila predlog dr. Albina Belarja o ustanovitvi naravovarstvenega parka. Ne glede na to, da najzgodnejša ideja o ustanovitvi narodnega parka v Evropi takrat ni bila realizirana, je za nas izjemno pomembna ker kaže, da so bili vrhovi slovenske znanstvene misli vedno napredni, pred svojim časom.

Od Dolgih njiv na vzhodu do Kofc na zahodu leži na prisojnih pobočjih Košute v Karavankah cela vrsta pašnih planin. Najbolj obiskana med njimi, ki slovi po svojih širnih razgledih, je planina Kofce, ki bo tokrat naš cilj. Tura je mišljena tudi kot akcija v programu internega projekta Etnologija planinskega pašništva, da razširimo svoje poglede v zvezi s planinskim pašništvom tudi na gorstva izven Julijskih Alp v Sloveniji ter na sosede onstran državne meje, v Avstriji in Italiji.
S Kofc se bomo preko planine Kal spustili v slikovito Dovžanovo sotesko in tako naredili lep krog. Geologom in drugim ljubiteljem kamnin že ob omembi tega imena zapoje srce.

Potrebna je popolna planinska oprema za sredogorje in malico iz nahrbtnika.

Udeležba izleta je na lastno odgovornost.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti