Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Javorniki

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Javorniki

Veliki Javornik Mejni kamen

nedelja, 6. april 2008, ob 19:26, Janez Pikon, ogledov: 2823

Javorniki nad Cerkniškim jezeromJanez Pikon: Člani Planinske sekcije LIPBled-Bohinj smo obiskali Javornike nad Cerkniškim poljem. Povzpeli smo se na Mali Javornik, nadaljevali do Fortin, italijanskih utrdb in dlje na Veliki Javornik.

Visoka planota med Pivško kotlino in Cerkniškim poljem in jezerom. Temna in plečata gorska gmota Javornikov, ki se dvigajo nad Cerkniškim jezerom poudarja globino pa tudi razsežnost te velike kraške znamenitosti. Z druge južne strani pa obli Javorniški hribi in goličave prav tako vzbujajo vtis, da Pivška dolina redko poseljena in naravno ohranjena leze nekam v zrak. Vsekakor so Javorniki ogromni in najobsežnejši sklenjeni del robnih visokih dinarskih kraških planot v Sloveniji. Dolgi so več kot 20 km in segajo od Postojne do Snežnika.

Sveta Trojica, Mali Javornik, Veliki Javornik

Veliki Javornik (1268 m) je bolj ali manj zaraščen in ne razgleden. Na vrhu je manjša jasa in radioamaterska koča. Na vrhu stoji zanimiv kamen iz Avstrijskih časov, ko se je gora uradno imenovala Dritter Jauernick. Tak kamen stoji tudi na Malem Javorniku (1219 m), oba prikazujem na fotografiji, ne označujeta meje le katastrsko razmejitev med posestvom iz tistih časov. Kamen spomeniško priča, da se časi na Javornikih vrtijo počasi, da sta tu večna le gozd in lov. Nekoč tudi tihotapljenje, ki je tako lepo izpričano v povestih o Martinu Krpanu.

Utrdbe na Fortini, menji kamen na Javorniku

Med potjo smo tudi opazili skoraj sveže sledi medveda, saj ga je po snegu lažje slediti. Nižje, kjer je snega ni več se že da opaziti prebujajočo se pomlad, drevje se že  prebuja, tudi dovolj divjega česna ali čemaža se opazi po gozdu.

Že smo zopet v dolini in od daleč gledamo nazaj proti Javornikom, sedaj jih bolje poznamo vedno smo jih opazovali samo z avtoceste.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker