Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Javornik

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Javornik

Severno ob planini Planina Javornik
Planina Javornik Planina Javornik
petek, 4. april 2008, ob 14:45, Janez Pikon, ogledov: 3062

Na planini JavornikJanez Pikon: Prostrana Pokljuka med obsežnimi gozdovi skriva kar nekaj planin, te kmetje še vedno skrbno negujejo. Taka je tudi planina Javornik, največja na Pokljuki, v upravljanju kmetovalcev s Spodnjih in Zgornjih Gorjuš, ter vasi Nomenj.

Začnem na Mrzlem studencu proti planini Kranjska dolina, ki sem vam jo že predstavil. Gozdna cesta je splužena, toda pomrznjena in gladka, ni ravno primerno voziti po njej, globoke pomrznjene kolesnice lahko poškodujejo vozilo. Sicer pa grem v naravo, da hodim in tudi daleč ni do planine Javornik (narečno: Planina Zajavornik).

Planina Javornik na Pokljuki

Že sem mimo Krakova in pred planino Kranjska dolina. Nadaljujem mimo že porušenih gozdarskih poslopij ob gozdni cesti proti največji planini na Pokljuki. Na očiščenem parkirišču krenem levo in že sem na planini. Ni mogoče videti vse naenkrat, tako je velika. Levo pod Jerebikovcem in Lipenščim hribom ter desno pod Medvedovcem in Petkovecm pred območjem Rudne doline leži planina Javornik.

Planina Javornik na Pokljuki

Lepo vidna z grebena od Viševnika do Debele peči. Predel je poznan tudi po železovi rudi, ki so jo včasih tu okrog planine pridobivali največ okrog Medvedovca (severno od parkirišča pri planini Javornik) prekopano gozdno površje dokazuje intenzivno rudarsko dejavnost v poznem srednjem veku. Levo in desno od stare tovorne poti, ki vodi proti Lipanci, ležijo značilne površinske rudne jame. Tu je še vedno mogoče najti železovo rudo, ki se imenuje bobovec. Zelo širok, toda plitev okrogel nasip tik ob poti je ostanek spiralnice železove rude. V njej so s pomočjo nametanega snega ali v poletnem dežju prali in spirali blato z nakopane rude.

Nadaljujem čez planino na južni del in od tam po gozdni vlaki in zasneženi gozdni cesti do glavne ceste Mrzli studenec - Rudno polje in se vrnem na izhodišče pri leseni gozdarski hišici.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker