Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Javornik

Na planini JavornikJanez Pikon: Prostrana Pokljuka med obsežnimi gozdovi skriva kar nekaj planin, te kmetje še vedno skrbno negujejo. Taka je tudi planina Javornik, največja na Pokljuki, v upravljanju kmetovalcev s Spodnjih in Zgornjih Gorjuš, ter vasi Nomenj.

Planina Javornik

Začnem na Mrzlem studencu proti planini Kranjska dolina, ki sem vam jo že predstavil. Gozdna cesta je splužena, toda pomrznjena in gladka, ni ravno primerno voziti po njej, globoke pomrznjene kolesnice lahko poškodujejo vozilo. Sicer pa grem v naravo, da hodim in tudi daleč ni do planine Javornik. Že sem mimo Krakova in pred planino Kranjska dolina. Nadaljujem mimo že porušenih gozdarskih poslopij ob gozdni cesti proti največji planini na Pokljuki. Na očiščenem parkirišču krenem južno in že sem na planini. Ni mogoče videti vse naenkrat, tako je velika, pod Jerebikovcem in Lipenščim hribom ter pod Medvedovcem in Petkovecm pred območjem Rudne doline leži planina Javornik.

Planina Javornik na Pokljuki

Lepo vidna z grebena od Viševnika do Debele peči. Predel je poznan tudi po železovi rudi, ki so jo včasih tu okrog planine pridobivali največ okrog Medvedovca (severno od parkirišča pri planini Javornik) prekopano gozdno površje dokazuje intenzivno rudarsko dejavnost v poznem srednjem veku. Ob stari tovorni poti, ki vodi proti Lipanci, ležijo značilne površinske rudne jame. Tu je še vedno mogoče najti železovo rudo, ki se imenuje bobovec. Zelo širok, toda plitev okrogel nasip tik ob poti je ostanek spiralnice železove rude. V njej so s pomočjo nametanega snega ali v poletnem dežju prali in spirali blato z nakopane rude.

Planina Javornik na Pokljuki

Nadaljujem čez planino na južni del in od tam po gozdni vlaki in zasneženi gozdni cesti do glavne ceste Mrzli studenec - Rudno polje in se vrnem na izhodišče pri leseni gozdarski hišici.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Javornik

Ob planini Planina Javornik
Planina Javornik Planina Javornik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti