Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bo zakon uničil pastirske planine?

Delo - Blaž Močnik: Negativne posledice nove zakonodaje o TNP - Predlagani zakon bi občini odvzel Tolminska korita – Uprava parka naj bo bliže Primorcem

Tolmin – Za tolminsko občino predlog zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) še vedno prinaša več omejitev kakor prednosti za razvoj nekaterih območij. Predvsem je sporen postopen prehod iz drugega v prvo varovano območje, kar lahko dolgoročno uniči tamkajšnje pastirske planine, ki sta jih lokalna skupnost in država na zadovoljstvo večine dolga leta znova obujali. Omejitve lahko negativno vplivajo tudi na razvoj turizma.

Svetlo izjemo novega zakona vidi tolminska občina v prednostih za lokalne skupnosti pri razpisih, namenjenih financiranju razvojnih projektov, predvideva pa tudi možnost višjega deleža pomoči in spodbud. Zato si občina želi, da bi del uprave TNP preselili tudi na primorsko stran parka.

Določil, s katerimi se Tolminci ne strinjajo, je bistveno več. Kot je včeraj poudaril župan Uroš Brežan, rešitve zavezujejo lokalne skupnosti, da morajo prostorske načrte in razvojne projekte uskladiti s TNP tudi na območjih zunaj parka. Prehod iz drugega v prvo varovano območje pomeni popolno blokado razvoja za večino parka, ki sega v tolminsko občino, torej skoraj do samega občinskega središča. »To nas skrbi, saj bi ljudje izgubili vso možnost delovanja v planinah, kar pa ni prav,« pravi vodja oddelka za okolje in prostor na občini Miran Drole.

V Tolminu se prav tako ne strinjajo s predlogom, ki TNP podeljuje koncesijo za naravne znamenitosti. Predlagajo, da bi raje ovrednotili predhodna vlaganja in zagotovili prednost podelitve koncesije zdajšnjim upravljavcem. »Občina z lokalno turistično organizacijo uspešno trži Tolminska korita, zato je nesprejemljivo, da bi to naravno dobrino zdaj izgubili,« je opozoril Brežan. Občina se tudi ne strinja s tem, da bi se park širil na nova območja in tam uveljavljal omejitve, ki jih prej ni bilo (primer izrabe gozda ob vasi Stržišče).

Podžupan Darjo Velušček pa je spomnil, da park zavzema prostor, ki je zanimiv za razvoj turizma. Zavzel se je, da bi dve območji izvzeli iz njega ali tam uvedli ugodnejši režim za razvoj dejavnosti. To sta dolina Tolminke (planina Polog) in del Krnskega pogorja ter območje dostopa do smučišča Vogel iz Baške grape. »Za nas so te zadeve sporne, zato si ne želimo, da bi uveljavili zakon s takšnimi rešitvami, ker nam ne bodo prinesle nič dobrega,« je sklenil Brežan.

Blaž Močnik

www.delo.si     04.04.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bo zakon uničil pastirske planine?"

Tomaž Ogrin,

Omejitve. V Ljubljani bomo prebivalci zahtevali rento, ker nič ne moremo delati, kar bi hoteli. Same omejitve. Ko se bo divji kapitalizem umiril, ko mu bo urbanistična stroka nadela uzde, tako kot v drugih, razvitih evropskih državah, ko ne boš več mogel graditi na vsakem travniku ali v gozdu pa na "ekskluzivnih" lokacijah, takrat se bo vrednost biti v parku šele pokazala. Ker bo tvoja ekonomija leta in leta lahko dobro živela od ohranjene narave in sprejemanja obiskov od strani pristnih vrednot željnih tujcev. Ministrstvo je 5 let porabilo, da ni seznanilo prebivalcev o ničemer, kar na primer Škotom prinaša množico delovnih mest in dober dohodek. Z ohranjeno naravo, ne zidanjem v njej. Idej je lahko veliko, prav je , da so. A vsaka mora doživeti svoj poslovni načrt, kot pravijo ekonomisti, ne pa, da nekdo butne neko željo, pa naj že kar velja. Prednost ima celovita obravnava območja , pred parcialnimi rešitvami, ker tako pridobijo vsi za dolgo obdobje. To so tuje izkušnje. In drugo ministrstvo s subvencijami podpira samo kemijsko kmetijstvo in potem tarna, da bo poceni hrana iz uvoza pokopala slovensko kmetijstvo. Razvoj je lahko pozitiven, lahko pa tudi negativen. Ali drugače, ni vse zlato, kar se sveti kot razvoj. Od tod potreba po poslovnih načrtih, ki jih zahteva vsaka malo bolj resna banka, predno ti posodi solde. Ali po Bohinjsko, ki ima same premožne prebivalce parka, da jim denar pada iz žepov in samo čakajo , da bodo gradili hotele po 80 postelj, ob tem , da jih imajo v parku vsaj 6, ki so dvotretjinsko prazni. Kdo naj to razume? Blef podolgem in počez.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti