Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Studor

Studor s predela KuharceJanez Pikon: Studor je mogočna in izpostavljena gora v Bohinju. Pogled nanjo z zgornje Bohinjske doline je veličasten tudi spoštovan. Studorci se ponašajo z njeno mogočnostjo, saj se tudi vas imenuje po izpostavljenem ostenju.

Studor

Severna stran ni tako izrazito strma je poraščena in lažje dostopna. Pred prihodom na Blatca opazim sneg tudi v gozdu proti vrhu Studorja (1002 m). Gora nima poti, zato se po sredini predela dvignem do gozdne meje. Sneg je že stisnjen a vseeno se malo predira. Nadaljujem po občutku in iščem smer po gozdnem koritu proti vrhu. Tu nekje pod snegom naj bi bila steza, označeno je s trakovi na drevju, ki jo največ uporabljajo padalci. Studor je priljubljena točka za to zvrst športa, čeprav se večkrat odločijo za skoke z Vogarja, ker je dostopen z avtomobilom.

Bohinjsko jezero, Zgornja bohinjska dolina, Studor (1002 m)

Še nekdo je bil pred kratkim tukaj, sledi niso sveže in vodijo prav do točke, kjer vzletajo padalci. Razgled tu gori je kar dober, čeprav ni povsem jasno se lepo vidijo tudi okoliški hribi in zasnežene gore v ozadju. Nekaj časa ostanem in se razgledam po Bohinju, nato nadaljujem do vrha Studorja. Točka je od tu oddaljena dvajset minut. Greben je poraščen s snegom prekrit, leži v smeri vzhod - zahod, čeprav se iz doline ne vidi tudi kar razgiban. Točka označuje vrh ob njej tudi rumena plastična cev, ki jo je moč opaziti tudi na več drugih vrhovih. Razgleda od tukaj ni, zato se spustim nižje proti vzhodu in kmalu sem na previsni steni nad vasjo Studor, kjer je lep pogled po zgornji Bohinjski dolini, tudi proti planini Zajamniki.

Blatca, Stara Fužina, Srednja vas

Omeniti velja še zanimivost, ki je povezana s Studorjem. Nižje z vasi Studor je možno tudi do brezna v steni, (Pidrovčeva luknja) mislim da se tako imenuje, toda o njej kdaj prihodnjič.

Vrnem se po prepadnem delu nazaj do zahodnega razgledišča, kjer se še malo pogledam po Bohinjski dolini in se po mojih sledeh vrnem nižje na Blatca in v Srednjo vas.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Studor

Planina Zajamniki Studor, 1002 m
Bohinjsko jezero  Srednja vas

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti