Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Studor

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Studor

Planina Zajamniki Studor, 1002 m
Bohinjsko jezero  Srednja vas
četrtek, 3. april 2008, ob 15:01, Janez Pikon, ogledov: 2175

Studor s predela KuharceJanez Pikon: Studor je mogočna in izpostavljena gora v Bohinju. Pogled nanjo z zgornje Bohinjske doline je veličasten tudi spoštovan. Studorci se ponašajo z njeno mogočnostjo, saj se tudi vas imenuje po izpostavljenem ostenju.

Severna stran ni tako izrazito strma je poraščena in lažje dostopna. Pred prihodom na Blatce opazim sneg tudi v gozdu proti vrhu Studorja (1002 m). Gora nima poti, zato se po sredini predela dvignem do gozdne meje. Sneg je že stisnjen a vseeno se malo predira. Nadaljujem po občutku in iščem smer po gozdnem koritu proti vrhu.

Bohinjsko jezero, Zgornja bohinjska dolina, Studor (1002 m)

Tu nekje pod snegom naj bi bila steza, označeno je s trakovi na drevju, ki jo največ uporabljajo padalci. Studor je priljubljena točka za to zvrst športa, čeprav se večkrat odločijo za skoke z Vogarja, ker je dostopen z avtomobilom.

Blatce, Stara Fužina, Srednja vas

Še nekdo je bil pred kratkim tukaj, sledi niso sveže in vodijo prav do točke, kjer vzletajo padalci. Razgled tu gori je kar dober, čeprav ni povsem jasno se lepo vidijo tudi okoliški hribi in zasnežene gore v ozadju. Nekaj časa ostanem in se razgledam po Bohinju, nato nadaljujem do vrha Studorja. Točka je od tu oddaljena dvajset minut. Greben je poraščen s snegom prekrit, leži v smeri vzhod - zahod, čeprav se iz doline ne vidi tudi kar razgiban. Točka označuje vrh ob njej tudi rumena plastična cev, ki jo je moč opaziti tudi na več drugih vrhovih. Razgleda od tukaj ni, zato se spustim nižje proti vzhodu in kmalu sem na previsni steni nad vasjo Studor, kjer je  lep pogled po zgornji Bohinjski dolini, tudi proti planini Zajamniki.

Omeniti velja še zanimivost, ki je povezana s Studorjem. Nižje z vasi Studor je možno tudi do brezna v steni, (Pidrovčeva luknja) mislim da se tako imenuje, toda o njej kdaj prihodnjič.

Vrnem se po levem prepadnem delu nazaj do zahodnega razgledišča, kjer se še malo pogledam po Bohinjski dolini in se po mojih sledeh vrnem nižje na Blatca in v Srednjo vas.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker