Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Izvir Bistrice

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Izvir Bistrice

Na Reparju Karavla Pod Luknjo
Repar ob Čibrovici Mali slap bistrice
sreda, 2. april 2008, ob 15:14, Janez Pikon, ogledov: 2022

Slap BistriceJanez Pikon: Na Repar in nižje do izvira Bistrice. Predvidevam, da naj bi bili pritoki že dovolj močni tudi pri izviru male Bistrice. Obenem obiščem še staro karavlo Pod luknjo, ki pa je že dolgo opuščena in v zelo slabem stanju.

Na Žlanu in višje pod Reparjem je snega zelo malo, so le še snežne zaplate v senčnih in delno gozdnih predelih. Na Reparju je markirana pot še pod snegom, travniki pa že hočejo zeleneti. Nadaljujem ob desnem robu gozda nad Reparjem do Pod Luknje, kjer še danes stoji razpadajoča karavla. Tudi okolica je precej poraščena, skratka objekt, ki je služil za domovanje graničarjev v preteklosti je zapuščen. Fotografijo si lahko ogledate na desni strani.

Veliki slap Bistrice, Mali slap Bistrice, umetni predor s saplom

Včasih je bilo tukaj bolj živahno, kajti graničarji so v poletnih mescih prebivali za Ostredki pod Liscem v zimskih mescih pa so se preselili v omenjeno karavlo Pod Luknjo. Domačini z Žlana vedo povedati o dobro oskrbovanem objektu za tiste čase. Kot zanimivost, stavba je imela hišno številko (Žlan 6). Mimo še danes vodi dobro vidna široka kolovozna pot, ki se priključi na gozdno cesto z vasi Ravne in vodi naprej mimo Bareče doline do planine Stareč raven in se krožno zaključi na Kredi pred Laškim Rovtom.

Kovinski most preko potoka Bistrice, Mali slap Bistrice, pod Čibrovico

Vrnem se na Repar in se z desnega roba spustim nižje do izvira Bistrice. Že od daleč slišim močno bučanje slapu malo nižje, pa tudi vidim belo zaveso, ki pada s širokega jezu, ki je izdelan za potrebe takratne elektrarne. Veliko teh sledi je še danes tu okrog. Velikost slapu je impozantna, kar je znak taljenja snega v gorah, zato grem še do izvira male Bistirice, ki je deset minut hoje nižje. Imam kaj videti, že dolgo ni bil slap tako mogočen (oglejte si ga na fotografiji). Prek mostu iz železne konstrukcije (zgrajen leta 1996), se vrnem k večjemu izviru Bistrice in si ogledujem moč vode v tem obdobju. V sušnih obdobjih je možno preko jezu in tudi višje k izviru prav pod pečino do brezna, kjer moč hladnega zraka opozori na izvir.

Dežne kaplje me že opozarjajo, zato se vrnem višje na Repar pod Čibrovico mimo Troštove in Mujovčeve hišice na Žlan.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker