Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izvir Bistrice

Slap BistriceJanez Pikon: Na Repar in nižje do izvira Bistrice. Predvidevam, da naj bi bili pritoki že dovolj močni tudi pri izviru male Bistrice. Obenem obiščem še staro karavlo Pod Luknjo, ki pa je že dolgo opuščena in v zelo slabem stanju.

Izvir Bistrice

Na Žlanu in višje pod Reparjem je snega zelo malo, so le še snežne zaplate v senčnih in delno gozdnih predelih. Na Reparju je markirana pot še pod snegom, travniki pa že hočejo zeleneti. Nadaljujem ob robu gozda nad Reparjem do Pod Luknje, kjer še danes stoji razpadajoča karavla. Tudi okolica je precej poraščena, skratka objekt, ki je služil za domovanje graničarjev v preteklosti je zapuščen. Včasih je bilo tukaj bolj živahno, kajti graničarji so v poletnih mescih prebivali za Ostredki pod Liscem v zimskih mescih pa so se preselili v omenjeno karavlo Pod Luknjo. Domačini z Žlana vedo povedati o dobro oskrbovanem objektu za tiste čase. Kot zanimivost, stavba je imela hišno številko (Žlan 6). Mimo še danes vodi dobro vidna široka kolovozna pot, ki se priključi na gozdno cesto z vasi Ravne in vodi naprej mimo Bareče doline do planine Stareč rovn in se krožno zaključi na Kredi pred Laškim Rovtom.

Veliki slap Bistrice, mali slap Bistrice, umetni predor s saplom

Vrnem se na Repar in se z roba spustim nižje do izvira Bistrice. Že od daleč slišim močno bučanje slapu malo nižje, pa tudi vidim belo zaveso, ki pada s širokega jezu, ki je izdelan za potrebe takratne elektrarne. Veliko teh sledi je še danes tu okrog. Velikost slapu je impozantna, kar je znak taljenja snega v gorah, zato grem še do izvira male Bistrice, ki je deset minut hoje nižje.

Kovinski most preko potoka Bistrice, mali slap Bistrice, pod Čibrovico

Imam kaj videti, že dolgo nista bila veliki in mali slap Bistrice tako mogočna (oglejte si ga na fotografiji). Preko mostu iz železne konstrukcije (zgrajen leta 1995), se vrnem k večjemu izviru Bistrice in si ogledujem moč vode v tem obdobju. V sušnih obdobjih je možno preko jezu in tudi višje k izviru Bistrice prav pod pečino do brezna, kjer moč hladnega zraka opozori na izvir Bistrice.

Dežne kaplje me že opozarjajo, zato se vrnem višje na Repar pod Čibrovico mimo Troštove in Mujovčeve hišice na Žlan.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Izvir Bistrice

Na Reparju Pod Luknjo
Repar Mali slap Bistrice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti